Svet

ZDA "precej prepričane", da so ubile Džihadističnega Johna

sta
13. 11. 2015, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iz Pentagona so danes sporočili, da so "precej prepričani", da so v napadu brezpilotnega letala ameriške vojske v Siriji ubili t. i. Džihadističnega Johna, brutalnega skrajneža Islamske države, ki je pred kamerami obglavljal talce iz zahodnih držav.

arhiv
Jihadi John

Tiskovni predstavnik Pentagona Steven Warren je povedal, da so precej prepričani, da so ubili načrtovano tarčo oz. Džihadističnega Johna. "Kot vedno bo trajalo nekaj časa, da lahko formalno sklenemo, da smo bili uspešni. Uporabljamo več metod, da ugotovimo, če je napad ubil tarčo," je povedal Warren in dodal, da je šlo za napad brezpilotnega letala.

Warren je še pojasnil, da je šlo za precej rutinski napad ameriške vojske, saj da od maja v povprečju ubijejo enega srednjega ali visokega voditelja vsaka dva dneva. Ob tem je tiskovni predstavnik pripomnil, da je bil Džihadistični John vendarle nekakšen obraz Islamske države v veliko pogledih, čeprav ni bil pomembna strateška oseba.

Napad se je zgodil v sirskem mestu Raka, ki velja za glavno mesto Islamske države. Džihadistični John je bil sicer britanski državljan Mohamed Emwazi in velja za eno najbolj zloglasnih oseb Islamske države. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleya avgusta lani. Nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev. Na posnetkih je nastopal zamaskiran, a z značilnim britanskim naglasom.

YouTube
To naj bi bil Džihadistični John.

Britanski BBC je februarja letos poročal, da Emwazi po rodu prihaja iz Kuvajta in da je bil že dlje časa na vizirju britanskih obveščevalnih služb. Kljub temu mu je uspelo zapustiti Veliko Britanijo in se leta 2012 pridružiti teroristom IS.