Slovenija

Nova Gorica: Bodo stanovalce uslišali in gostincem skrčili urnike?

Polona Krušec
13. 11. 2015, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na enem bregu stojijo razočarani meščani, katerih kvaliteta bivanja trpi zaradi glasnih lokalov, na drugi strani pa so gostinci, ki zasledujejo zaslužek, pa tudi graditev podobe živahnega utripa mesta. Bo mestna občina znala najti pot, ki bo v prid obojim?

Youtube
Bodo gostinci v Novi Gorici zapirali prej?

Stanovalka v bližini Bevkovega trga, ki velja za enega najbolj hrupno onesnaženih delov Nove Gorice, je povedala, da so problematični predvsem vikendi, ko pod svojimi okni poslušajo glasno glasbo ali hrupno skupino ljudi. »Če bi to doživljali tedensko, bi tudi sami želeli ukrepati,« je komentira stanje.

Občina je že pripravila predlog, čakajo povratna mnenja.

Vložili so peticijo

Na to, da je v območjih različnih lokalov ponoči rado glasno, stanovalci opozarjajo že dalj časa. Ker se stanje ne popravlja, morda celo poslabšuje, so se odločili povezati med sabo in s pomočjo peticije opozoriti na problem ter mestno občino zaprositi, da jim pomaga pri reševanju zadeve. Podali so nekaj konkretnih predlogov. Predvsem rešitev vidijo v spremembi obratovalnih časov.

Na zadnji seji mestnega sveta se je na račun spremembe odloka obratovalnega časa gostinskih obratov v Novi Gorici razprla kar živahna razprava. Vsi so sicer kritike na račun hrupa sprejeli z razumevanjem, vendar ne vedno z mnenji, ki bi bila prebivalcem v korist.

Kakšni so predlogi

Kot v okviru zadnje seje mestnega sveta je na začetku razprave o obratovalnem času občina pojasnila, da predlog odloka ne vpliva na urnike lokalov, razen na tiste, ki so v na novo definiranem območju – središču mesta. Občina je poudarila, da je treba stanovalcem prisluhniti in da morajo najti kompromis med željami domačinov in interesi ponudnikov storitev gostinstva. Občina je že pripravila predlog, ki so ga izročili Krajevni skupnosti, ta pa ga je prenesla tudi stanovalcem. Pričakujejo njihova povratna mnenja.

Kaj bo z urniki

Odlok, ki je šel v presojo javnosti, pravi, da bi gostinci v središču zapirali ob eni uri, tisti, z zunanjimi enotami, terasami, pa uro prej. Predsednik odbora za gospodarstvo Tomaž Jug pravi, da se s predlaganim odlokom ne strinjajo, saj bi s sprejetjem povzročali gospodarsko škodo. »Moramo se vprašati tudi, kakšno mesto želimo imeti, če želimo, da živi,« je komentiral. Zato odbor predlaga, da so obrati odprti največ do ene ure, ob petkih in sobotah pa do treh ponoči. Lokali s terasami bi lahko obratovali od šestih do polnoči in čez vikend do treh.

Goriška.si
Simon Rosič se zaveda, da ima življenje v centru pluse in minuse.

Deljena mnenja svetnikov

Simon Rosič iz svetniške skupine Goriška.si poudarja, da bi bil velik poseg v urnike lokalov pravzaprav korak nazaj v razvoju mesta. »Obnovili smo trg, mesto odprli turistom in domačinom, s takimi potezami pa bi vse skupaj zadušili,« je izrazil svoje mnenje.

STA
Tadej Pišot ne bi krčil urnikov.

Tudi Tadej Pišot, predstavnik mlajših svetnikov v mestnemu svetu, je kolegom predstavil svoje mnenje, ki nasprotuje krčenju urnikov. Pišot poziva, da se ponudnike, gostince, temeljito izpraša, kaj so njihove želje, interesi, ker se to menda do zdaj še ni zgodilo.

Vsebin ne določajo urniki

STA
Robert Golob meni, da urniki ne določajo vsebine.

Svetnik Robert Golob je poudaril, da mladina ne potrebuje podaljšanja obratovalnih časov lokalov, ampak delovna mesta. Naslonil se je na večkrat izpostavljen argument sveta, da s krčenjem urnikov mesto izgublja življenje – dogajanje. »Če v mestu želimo vsebine, te ne bodo odvisne od obratovalnih časov. Te je treba doseči na drugačen način, saj razbijajoča glasba ni nobena poživitev,« je komentiral in dejal, da prednost daje mirnemu spancu ljudi.

Kaj pa policija in redarji

STA
Tomaž Slokar bi bolj vključil redarje in policijo.

Tomaž Slokar iz vrst SDS je izpostavil še en, na to navezujoč se problem, in sicer vzvod izvajanja javnega reda in miru. »V občini imamo očitno težavo, saj nimamo orodja, s katerim bi nadzirali javni red in mir,« je izpostavil, saj je vprašanje hrupa tudi vprašanje aparata, ki ga poskuša nadzirati. »Občina bi na to temo morala sklicati koordinacijski sestanek s policijo in redarstvom in opozoriti na težave ter oboje podučiti o odloku in določilih, da bodo vedeli, kaj storiti, če se pojavljajo kršitve.«