Slovenija

Poslušali bomo več slovenske glasbe

STA
13. 11. 2015, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vlada se bo na današnji seji lotila tudi dveh zakonskih predlogov: novele zakona o medijih ter novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Enako kot pri prejšnjih dveh osnutkih sta tudi pri aktualnem predlogu medijske novele med poglavitnimi vsebinskimi rešitvami delež predvajanja slovenske glasbe in obveznost oblikovanja pravil.

Arhiv svet24
Fotografija je simbolična.

Nova ureditev deleža predvajanja slovenske glasbe, ki je naletela na buren odziv, v predlogu ostaja pri tem, da mora dnevni čas predvajanja vsebovati najmanj deset odstotkov slovenske glasbe oz. polovico 20-odstotne kvote. Najmanj 70 odstotkov tega deleža mora predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, iz česar so izvzeti programi, ki predvajajo pretežno instrumentalno glasbo. Najmanj četrtino tega deleža pa mora predstavljati slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.

Predlog novele zakona o medijih tudi prinaša obveznost izdajatelja, ki omogoča komentiranje v okviru svojega medija, da oblikuje pravila komentiranja in jih javno objavi na primernem mestu v mediju. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, pa mora biti umaknjen v najkrajšem možnem času po prijavi oz. najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi. Prav tako predlog določa rok vložitve zahteve za objavo popravka in nadzor izvajanja zakona.

Po predlogu novele pokojninskega zakona bodo manjkajoča sredstva za poklicne pokojnine pri zavarovancih s premalo sredstev na individualnih računih zagotavljale solidarnostne rezerve. Upokojeni obrtniki, ki so še aktivni in jim do zdaj ni bilo treba uskladiti dvojnega statusa, pa se bodo morali vključiti v zavarovanje za najmanj dve uri dnevno. Hkrati bodo lahko še naprej opravljali samostojno dejavnost in prejemali sorazmerni del pokojnine.