Slovenija

Ob begunski krizi Slovenija pričakuje obiske visokih evropskih predstavnikov

STA
13. 11. 2015, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ob begunski krizi, v okviru katere bo Slovenija danes nadaljevala s postavljanjem žičnate ograje na zeleni meji s Hrvaško, v Slovenijo prihaja evropska komisarka Violeta Bulc, ki bo na to temo govorila tudi s premierjem Mirom Cerarjem. V Slovenijo prihaja tudi poročevalka odbora za migracije skupščine Sveta Evrope Tineke Strik.

Reuters
V Slovenijo prihaja evropska komisarka Violeta Bulc.

Bulčeva bo prav tako obiskala sprejemni center v Dobovi, z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar pa sprejemni center na Šentilju.

V Slovenijo prihaja tudi poročevalka odbora za migracije, begunce in razseljene osebe Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Tineke Strik. Sestala se bo s predsednikom DZ Milanom Brglezom, nato pa še z ministrico Györkös Žnidarjevo, državno sekretarko na zunanjem ministrstvu Darjo Bavdaž Kuret ter namestnikom varuhinje človekovih pravic Ivanom Šelihom. Tudi Strikova bo popoldne obiskala zbirni center na Šentilju.

Z ukrepi Sloveniji ob begunski krizi se bo danes na redni seji ukvarjala tudi vlada. Tako bodo ministri obravnavali predlog dopolnitve uredbe o pomožni policiji ter predlog odloka o ukrepih kriznega odzivanja v okviru pristojnosti policije.

Pričakovati je, da bo Slovenija danes nadaljevala s postavljanjem žičnate ograje na meji s Hrvaško, čeprav je v preteklih dneh med državama zaradi tega prišlo do napetosti.

Po drugi strani pa naj bi tudi avstrijska vladna koalicija danes po več tednih nesoglasij končno sprejela odločitev, ali bodo na meji s Slovenijo pri Špilju postavili tehnične ovire. Kot je v četrtek neuradno poročala avstrijska tiskovna agencija APA, naj bi bila postavitev nekaj kilometrov žične ograje levo in desno od mejnega prehoda neformalno že dogovorjena.