Črna kronika

Ana iz Ljubljane uspešnejša od policije

Robert Marin
13. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kako je 25-letna bralka Ana iz Ljubljane vzela stvari v svoje roke in mimo policije s pomočjo družbenih omrežij izsledila novo lastnico svojega ukradenega telefona.

arhiv Svet24
Med raziskovanjem kraje je Ani na facebooku prošnjo za prijateljstvo poslal starejši možakar albanske narodnosti ...

Naši bralki, ki se ne želi izpostavljati z imenom in priimkom, zato jo bomo v tem prispevku imenovali Ana, so 17. oktobra na koncertu Ane Nikolić v Planetu Tuš v Kranju iz žepa suknjiča ukradli iphone 5s, vreden kakih 700 evrov. Zadevo je prijavila policiji, blokirala SIM-kartico in si, prepričana, da starega nikoli več ne bo videla, kupila nov telefon, prav tako iphone.

Prejšnjo soboto pa so se ji na novem telefonu začele dogajati čudne reči. »Na novem iphonu so se nenadoma pojavile fotografije dekleta, ki uporablja moj ukraden telefon. Vpisala se je namreč v moj icloud račun, kjer je zbrisala moje reči in si naložila svoje.  Med njimi so bile tudi fotografije s snapchata, od koder sem lahko razbrala operaterja – Ipko s Kosova. Gre za punco iz Prištine, našla sem jo tudi na instagramu in facebooku. Postali sva celo prijateljici, ko pa sem ji dejala, naj mi vrne ukraden telefon in da se s primerom ukvarja policija, me je blokirala,« nam je pojasnila Ana, ki lahko na svojem novem telefonu spremlja tudi vse prihodne in odhodne klice punce s Kosova. Ko je poklicala nekaj teh številk, so telefoni zvonili v prazno ali pa so se ljudje na drugi strani delali francoze.

Simobilu ni nič jasno

»Ko sem klicala na Simobil, kako je vse to mogoče, so si telefone zgolj podajali med seboj, nikomur ni bilo nič jasno, nihče mi ni znal prav pomagati, svetovali so mi, naj si na icloud računu zamenjam geslo, kar sem seveda storila, a se nič ni spremenilo,« je še povedala Ana.

Čakajoč ukrepov policije

Med sobotnim raziskovanjem je Ani na facebooku prošnjo za prijateljstvo poslal starejši možakar albanske narodnosti, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Med pogovorom ji je pojasnil, da je telefon kupil od nekega mladeniča in da ni vedel, da je ukraden. Zanj je po lastnih besedah odštel 100 evrov in ga podaril sorodnici na Kosovu, fant, ki mu ga je prodal, pa mu je naložil, da ga je pošteno kupil v Nemčiji. Ani je možakar posredoval podatke o mladem trgovcu dvomljivega slovesa, vse nove okoliščine primera pa je naša bralka pojasnila tudi kranjskim policistom. Zdaj ji pač ne preostane drugega kot čakanje.