Slovenija

Za rekonstrukcijo dela Keltike namenili 21 milijonov evrov

STA
13. 11. 2015, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Danes so prometu uradno predali dva pomembna cestna odseka, ki povezujeta Zgornje Posočje z Idrijsko-Cerkljanskim območjem in naprej z osrednjo Slovenijo. Posodobitev dobrih deset kilometrov ceste je stala 21,1 milijona evrov, od tega je na kohezijska sredstva odpadlo 85 odstotkov te vrednosti.

STA
Posodobitev dobrih deset kilometrov ceste je stala 21,1 milijona evrov.

S pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je Direkcija RS za infrastrukturo zaključila delo na dveh pomembnih odsekih t.i. Keltike. Rekonstrukcijo ceste na odseku Dolenja Trebuša-Želin so izvedli v dolžini nekaj manj kot štirih kilometrov, ob tem pa opravili sanacijo šestih premostitvenih objektov, rekonstrukcijo in gradnjo opornih zidov ter uredili brežine. Projekt je bil vreden 10,1 milijona evrov, od katerih je 6,4 milijona evrov prispevala EU.

Skupna vrednost drugega projekta, to je rekonstrukcije ceste Bača pri Modreju-Dolenja Trebuša, pa je stala 11 milijonov evrov. Za ta denar so obnovili 6,4 kilometra ceste, uredili podporne in oporne konstrukcije, propuste, brežine, hudourniške struge, odvodnjavanje, pločnike in avtobusna postajališča. Temu projektu pa je EU namenila osem milijonov evrov.

Novo pridobitev, ki bo izboljšala prometno varnost vseh udeležencev v prometu, izboljšala pretočnost prometa ter kakovost življenja prebivalcev na tem območju, so danes uradno predali prometu minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, župan Občine Tolmin Uroš Brežan, župan Občine Cerkno Jurij Kavčič, direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in vodja projektov na direkciji Irena Zore Willenpart.

Minister je v nagovoru povedal, da je bilo v iztekajočem se večletnem proračunskem obdobju EU 2007-2013 za obnovo cest v Sloveniji namenjenih preko 140 milijonov evrov iz evropskih skladov. "S pomočjo teh sredstev smo zgradili šest obvoznic, šest rekonstrukcij cest, šest zunajnivojskih križanj in šest kolesarskih povezav. Zavedamo se, da so ustrezne prometne povezave prvi korak za ohranitev poseljenosti, gospodarstva in možnosti za razvoj," je dejal minister.

Ker v novi finančni perspektivi 2014-2020 ne bo več denarja za obnove cest, ga bo več namenjenega iz državnega proračuna. Gašperšič je zato napovedal nadaljevanje posodabljanja Keltike, med prvimi večjimi projekti bosta tolminska obvoznica in viadukt na cesti Kobarid-Žaga.

Oba župana, Brežan in Kavčič, pa sta se zahvalila predvsem predvsem prebivalcem ob cesti in njenim uporabnikom za potrpežljivost ob številnih zaporah in motnjah v času gradnje.