Slovenija

Ministrstvo tehta o nadaljnji usodi Factor banke in Probanke

STA
12. 11. 2015, 22.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrstvo za finance preučuje scenarije končanja postopkov Factor banke in Probanke, ki sta od septembra 2013 v nadzorovani likvidaciji. Možnosti so pripojitev k DUTB, dokapitalizacija do že odobrene višine ali odvzem bančne licence in uvedba stečaja.

STA

Tako je na današnji seji odbora DZ za finance in monetarno politiko povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. "Državna pomoč v obliki dokapitalizacije je bila nižja od odobrene s strani Evropske komisije. Ministrstvo pa kljub temu išče rešitve, ki bi bile z vidika javnih financ najbolj ugodne," je dejal.

V primeru enostavne pripojitve k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) se postavke raznovrstnih pravnih poslov, ki so še na obeh bankah, prevzamejo po knjigovodski vrednosti. "To za samo DUTB predstavlja določeno dodatno tveganje," je pojasnil in dodal, da so se z vodstvom DUTB tako v prejšnji kot sedanji sestavi o tem precej pogovarjali.

"A treba je gledati celotno sliko, kaj to pomeni za državo, za proračun in za te institucije," je sklenil in povedal, da ministrstvo o končni odločitvi še tehta. Da bi v banki dali razliko od odobrene do že dane dokapitalizacije, jim ne diši, saj želijo čimboljši izplen za javne finance.

V primeru obeh bank je Banka Slovenije sredi avgusta izdala navodilo, da morata predčasno poplačati vse zajamčene vloge, saj da imata po njeni oceni zadostna likvidna sredstva. Postopek prenehanja za Probanko se mora zaključiti do septembra prihodnje leto, Factor banka pa bo predvidoma ugasnila konec tega leta.