Slovenija

Prenovljen sprejemni center Livarna bo kmalu sprejel prve begunce

STA
12. 11. 2015, 22.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prenovljen sprejemni center Livarna v Dobovi bo še nocoj sprejel prvo skupino beguncev, ki pa tukaj najbrž ne bodo prenočili. Čaka jih okrepčilo in registracijski postopek, nato pa bodo nadaljevali pot. Na kraju so že policija in predstavniki humanitarnih organizacij.

STA

Pristojni so zadnje sončne in tople dneve izkoristili, da center, ki tukaj stoji že nekaj tednov, nekoliko preuredijo in pripravijo za sprejem beguncev v zimskem času. Dostopno ploščad so asfaltirali, s tem pa omogočili dostop avtobusov do samega centra, kar bo dobrodošlo tudi za starejše in invalide, ki jim je tako prihranjen dodaten napor, so pojasnili na novomeški policijski upravi.

Tudi sanitarij je več, v štirih velikih šotorih pa so že nameščene naprave za gretje, čakajo tudi odeje ter blazine za ležanje. V šotorih so obešeni različni napisi, ki v slovenščini in arabščini pozivajo k ohranjanju čistoče in beguncem pojasnjujejo, da bodo policisti z njimi opravili registracijski postopek. Izobešeni so tudi napisi, ki vsem prebežnikom izražajo dobrodošlico v Sloveniji.

V prostorih za registracijo policisti že čakajo na prvo skupino, na kraju so tudi gasilci, predstavniki civilne zaščite in različnih humanitarnih organizacij. Med drugim so tukaj zdravniki, ki so v center prišli z madžarskim Karitasom.

Za prvo skupino beguncev so tudi že pripravili hrano in pijačo, v skladiščih pa čakajo oblačila in odeje, dodatna hrana in pijača ter pripomočki za osebno higieno.

Ena od prostovoljk, ki je dan preživela v brežiškem centru, svoj delavnik pa zaključuje v prenovljenem centru v Dobovi, je ocenila, da oskrba prebežnikov poteka organizirano in tekoče ter da uspejo ljudem zagotoviti vse, kar ti potrebujejo.