Slovenija

Slovenija odprla častni konzulat v New Yorku

STA
13. 11. 2015, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Skoraj tri leta potem, ko je Slovenija zaradi varčevanja ukinila generalni konzulat v New Yorku, je Američan prleškega rodu Erik Horvat v sodelovanju z veleposlaništvom v Washingtonu v četrtek svečano odprl nov častni konzulat. Prostore bo imel na vrhu 60-nadstropne stolpnice čez cesto od poslopja podružnice Federal Reserve blizu Wall Streeta.

Arhiv Svet24

"Moj oče Mirko Horvat iz Iljaševec je Slovenec, ki je zame in družino trdo delal in ko sem iskal svoje korenine, sem poklical na slovenski konzulat v New Yorku, kjer me je Melita Gabrič seznanila z očetovo domovino in sva potem razvila tesne odnose," je za STA povedal novi častni konzul Slovenije v osem milijonski svetovni prestolnici. Prihaja sicer iz predmestja Chicaga, kariero pa je naredil v New Yorku.

Melita Gabrič je bila zadnja generalna konzulka v New Yorku, ki se je odprl leta 1992 pod vodstvom Matjaža Kovačiča. Sledili so Vojislav Šuc, Andrej Podvršič in Alenka Suhadolnik, leta 2012 pa ga je po odločitvi zunanjega ministra Karla Erjavca zaprla Gabričeva, ki je položaj prevzela septembra 2009.

Newyorško izpostavo Ljubljanske banke so pred tem prevzeli Belgijci, slovenska podjetja pa so se zaradi visokih stroškov razselila po ZDA in Slovenija se je odpovedala glavnemu kulturnemu, finančnemu in gospodarskemu mestu ZDA. Zdaj se vanj vrača s Horvatom, ki je izdal, da je z Gabričevo navezal tako dobre odnose, da je po njej poimenoval svojo hčerko.

Erik Horvat je po poslovni poti precej podoben slavnemu slovenskemu zetu, ki trenutno kandidira za predsednika ZDA Donaldu Trumpu, čeprav je kariero nepremičninskega posrednika začel brez očetovega milijona dolarjev.

Leta 2002 se je odpravil iz Chicaga v New York na poslovno šolo univerze Columbia in v mestu zasadil nove korenine. Do lanskega leta je bil razvojni direktor pri podjetju Port Authoritiy držav New York in New Jersey, ki upravlja z javnim prometom obeh držav od letališč do podzemne železnice.

"V New Yorku sem začel graditi poslopja, stanovanjske zgradbe in pisarne, nato pa dobil službo pri Port Authority," je dejal 43-letni Horvat, ki Trumpa osebno ne pozna, pozna pa njegovo hčerko in zeta.

"Želim povezati slovenske poslovneže z newyorškimi. Dobro poznam spodnji del Manhattna, pa tudi univerzo Columbia, kjer sem delal v svetovalnem odboru za nepremičnine. Ekonomija, izobraževanje, kultura so področja, kjer lahko pomagam," je dejal Horvat.

Pri Port Authority je izpeljal več kot milijardo dolarjev vredne nepremičninske posle, lani pa se je preselil h kitajskemu nepremičninskemu, zavarovalniškemu, farmacevtskemu in industrijskemu konglomeratu Fosum International.

Ta je za 725 milijonov dolarjev kupil 60-nadstropno zgradbo One Chase Plaza, čez cesto od Federal Reserve v New Yorku, ki jo je postavil zadnji še živeči član slavne ameriške poslovne družine David Rockefeller.

Otvoritve častnega konzulata se je med drugim udeležil veleposlanik Slovenije v ZDA Božo Cerar, ob tej priložnosti pa so bila razstavljena dela slovenskega umetnika Jožeta Domjana. Za razvedrilo je poskrbel jazz kvartet, gostje pa so lahko uživali v kulinarični ponudbi slovenske hrane med drugim kremnih rezin, potic, prekmurskih gibanic in podobnih dobrot. Predstavili so tudi slovensko vinsko in pivovarsko ponudbo.