Zdravje

Zaradi onesnaženja voznike pozvali, naj jeklene konjičke pustijo doma

STA
18. 1. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Stuttgartu že nekaj časa beležijo visoke stopnje onesnaženosti zraka, zato so mestne oblasti prebivalce pozvale, naj svoje jeklene konjičke pustijo doma in raje uporabijo javni prevoz, da se kakovost zraka nekoliko izboljša.

Tropical Rainforrest
Prebivalce mesta so tako lokalne oblasti pozvale, naj se raje poslužujejo javnega prevoza ali se pridružijo pobudam za souporabo avtomobilov.

Stuttgart se je za ukrep, ki je sicer za voznike prostovoljen in velja od danes opolnoči, odločil, potem ko so večkrat zabeležili, da je stopnja trdnih delcev v zraku drastično prekoračila mejo 50 mikrogramov na kubični meter zraka, ki jo priporoča Evropska unija.

Stuttgart, ki velja za avtomobilsko mesto, ker imata v njem sedež proizvajalca jeklenih konjičkov Daimler in Porsche, je najbolj onesnaženo mesto v Nemčiji. Ker se nahaja v kotlini, se v tem mestu nabira večja količina trdnih delcev zaradi manjših količin dežja, šibkejšega vetra in drugih dejavnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prebivalce mesta so tako lokalne oblasti pozvale, naj se raje poslužujejo javnega prevoza ali se pridružijo pobudam za souporabo avtomobilov. Trenutni ukrep, ki so ga uvedli za nedoločen čas, je prostovoljen, a so mestni uradniki poudarili, da bi lahko v prihodnje, če se kakovost zraka ne izboljša, uvedli globe za neupoštevanje morebitne prepovedi. Okoljevarstveniki so mestno vodstvo kritizirali in pozvali, naj uvede pravno zavezujočo prepoved.