Slovenija

Zelena prestolnica Evrope ima težave z onesnaženostjo zraka

STA
6. 1. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iniciativa za demokratični socializem opozarja na onesnaženost zraka v Ljubljani, ki letos nosi naziv Zelena prestolnica Evrope. Od vlade in mestnih oblasti pričakuje operativen in časovno opredeljen načrt reševanja te problematike tako v prestolnici kot v drugih mestih po državi.

Grega Werning, MEDIA 24

"V prvem tednu novega leta so urne koncentracije prašnih delcev PM10 večino dni presegale mejno vrednost, večkrat čez cel dan in za več kot dvakratnik te vrednosti," so zapisali v sporočilu za javnost in opozorili še na presežene koncentracije delcev PM2,5.

Lani je bila mejna koncentracija PM10 v Ljubljani od januarja do oktobra presežena 23 dni, z novembrom in decembrom pa je verjetno, da se bo približalo 35 dnem, ki so določena kot zakonska mejna letna vrednost za varovanje ljudi. Medtem so v Celju, Trbovljah in Zagorju to mejo prekoračili že oktobra, so nanizali.

Kljub ukrepom, ki jih je država sprejela, podatki kažejo, da ti niso zadostni in učinkoviti. Tudi ljubljanski mestni svet je junija lani potrdil vladni odlok o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana za obdobje 2014-2016, a številni ukrepi po njihovih opozorilih ostajajo neuresničeni.

Mnogi so smiselni in nujni, navajajo v iniciativi, članici koalicije Združena levica, in ugotavljajo: "Problem tiči v tem, ker večinoma ostajajo na ravni dobrih priporočil, neuresničeni ter brez jasne časovnice in zaveze o njihovi uveljavitvi."