Zdravje

VIrus zika straši po Amerikah

STA
21. 1. 2016, 13.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po državah Severne in Latinske Amerike se širi virus zika. Gre za virus, ki ga prenašajo komarji, med ljudmi pa ni prenosljiv. Je pa zelo nevaren za nosečnice, saj lahko pri zarodku povzroči okvare, katerih posledica so nenormalno majhni možgani in lobanja. V Braziliji se spopadajo z doslej najhujšim izbruhom virusa, primere beležijo tudi v ZDA.

Arhiv
Le okoli 20 odstotkov okuženih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem. (Slika je arhivska.)

ZDA so že prejšnji teden opozorile nosečnice, naj se zaradi širjenja virusa izogibajo potovanju v 14 držav oz. ozemelj v Karibih in Latinski Ameriki. Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije so doslej v 20 državah zabeležili avtohtone primere tega virusa.

Najbolj prizadeta država je Brazilija, ki bo letos v Riu de Janeiru gostila poletne olimpijske igre. Po podatkih tamkajšnjih oblasti so od oktobra zabeležili 3893 primerov mikrocefalije, deformacije, ki jo pri zarodku povzroča zika. Še prejšnji teden je bilo novorojenčkov s to okvaro 3500.

V drugi najbolj prizadeti državi, Kolumbiji, v letošnjem letu pričakujejo 600.000 primerov okužbe s tem virusom. Doslej se je v Kolumbiji okuženim materam rodilo 106 otrok, med katerimi jih ima 30 nevrološke spremembe.

Preplah je virus, ki se pogosto kaže s simptomi, podobnimi gripi, pa tudi kožnimi izpuščaji in konjunktivitusom, povzročil tudi v ZDA. Iz Floride danes poročajo o treh registriranih primerih okužbe.

Simptomi okužbe se pojavijo v treh do 12 dneh po ugrizu komarja. V 80 odstotkih primerov infekcija mine, ne da bi jo opazili, le redko pa je smrtna.