Zdravje

Povzroča neplodnost?

Žiga Kariž
23. 1. 2016, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Črni Gori so s prodajnih polic trgovin umaknili pet različnih igrač, med njimi tudi pri nas izjemno priljubljeno lutko Maša. V igračah najdene koncentracije strupenih kemikalij so namreč nad dovoljenimi mejami.

Robert Marin
Ftalat deluje na človeško telo kot motilec hormonov.

Spletni mediji iz Srbije in Črne gore poročajo, da je sanitarna inšpekcija Črne gore pri nadzoru kakovosti igrač odkrila več nepravilnosti. V petih različnih igračah, ki so v Črno goro prišle iz Kitajske, so namreč našli koncentracije kemikalije ftalat, ki presegajo dovoljenega 0,1 odstotka. Zaradi tega so trgovcem odredili, naj s polic umaknejo sporne lutke Maša, lutke Diversity fashion, set petih plastičnih račk, glasbeno lutko in gumijasto igračko kitajskega proizvajalca Babies toys.

Škodljivi ftalati

Nedavne študije vse bolj potrjujejo škodljive učinke ftalatov tako na človeka kot celotno okolje. Ftalati delujejo na človeško telo kot motilci hormonov, kar pomeni, da motijo ravnovesje hormonov v živih organizmih in lahko potencialno povzročijo feminizacijo moških. Poleg tega je dokazana njihova rakotvornost, ki se predvsem kaže v obliki malignega raka dojk in raka na modih. Ftalati povzročajo različne nepravilnosti v tkivu mod in zmanjšujejo plodnost pri moških. Povzročali naj bi tudi številne alergije.

7 različnih igrač so lani zaradi vsebnosti ftalatov v Sloveniji umaknili iz prodaje.

Maša popularna tudi pri nas

Uvozniki in distributerji igrač iz Črne gore so sporočili, da so iz prodaje umaknili vsega skupaj 160 izdelkov in da bodo igrače uničili na predpisani način. Ker je lutka Maša izjemno popularna tudi v Sloveniji, smo poskušali od črnogorske inšpekcije pridobiti podatke o proizvajalcu spornih igrač, a nam do konca redakcije niso odgovorili, znano je le, da sporni predmeti uvoženi iz Kitajske.

Umaknjeni izdelki

Samo leta 2014 so na območju EU s trga umaknili 2400 različnih izdelkov. Lani le bilo zaradi previsoke koncentracije ftalatov s trgovskih polic v Sloveniji umaknjenih sedem različnih igrač.