Zdravje

Bodite pozorni na te igračke!

sn
24. 1. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ima naš otrok astmo ali težave z dihanjem, moramo biti še posebej pozorni.

dreamstime
Plišaste igrače

Otroške igračke niso namenjene samo igri, ampak tudi žvečenju, pritiskanju na lička oziroma vsem dotikom, s katerimi jim otroci izkazujejo svojo nežnost in ljubezen. Če so naši otroci med občutljivejšimi, morda bolehajo celo za astmo ali alergijami, pa moramo starši upoštevati – lahko bi rekli  varnostna navodila.

Kadar otrokom rastejo zobki, svoje igračke še posebej radi žvečijo. Najbolje jih je čistiti z vrelo vodo, ki ji dodamo detergent za pomivanje posode.

Dokazano je namreč, da bakterije v plišastih igračkah z lahkoto preživijo več tednov, da o prahu in ostali umazaniji, ki se dnevno kopiči na njih, niti ne govorimo. Vsaj enkrat mesečno naj bi vse igračke oprali v pralnem stroju, namesto pralnega praška pa lahko uporabimo pol skodelice sode bikarbone. Če igračka ni pralna, jo je najbolje dati v vrečko, posuti s sodo bikarbono in pustiti pol ure učinkovati, nato pa igračko dobro skrtačiti. Učinkovito bakterije uniči tudi nizka temperatura  24 ur v zamrzovalniku bo kot naročeno.

dreamstime
Vsaj enkrat mesečno jih je potrebno oprati.

Slikanice, kocke in igračke za kopanje sicer niso tako leglo nesnage kot plišaste igrače, a vseeno: knjižice brišimo z antiseptičnimi robčki, plastične kocke najprej namočimo in nato operemo v vroči vodi z detergentom za pomivanje posode, pri igračkah za kopanje, ki so nagnjene k plesnenju, pa najlaže opravimo s kropom, ki mu primešamo alkoholni kis.