Zdravje

Blizu nas odkrili nevaren virus zika

STA
28. 1. 2016, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Virus zika so diagnosticirali tudi v sosednji Avstriji. Po poročanju avstrijske radiotelevizije, ki se sklicuje na inštitut za tropsko medicino na dunajski medicinski fakulteti, naj bi se z virusom med potovanjem v Brazilijo okužila avstrijska turistka.

Reuters
Virus zika

Strokovnjak za tropsko medicino Herwig Kollaritsch jekomentiral, da je primer okužbe, ob predpostavki, da bolnica ni noseča, "takšnega pomena, kot če bi se na Kitajskem prevrnila vreča riža", torej gre za nepomemben dogodek.

Po njegovem mnenju je pričakovati, da se bodo v Avstrijo v prihodnjih tednih vedno znova vračali potniki, ki bodo okuženi z virusom zika. "Štiri petine med njimi tega ne bodo niti opazile," je poudaril strokovnjak. "In za prizadete, če niso noseči, je to čisto vseeno," je še poudaril.

Prav tako je dejal, da se v Avstriji ni bati epidemije. Na prvem mestu je po besedah Kollaritscha v Avstriji za kaj takega premrzlo, prav tako ni "kompetentega prenašalca".

Kljub temu je pomembno, da se virus diagnosticira, je dodal in izpostavil, da obstaja nevarnost za nosečnice ali tiste, ki si želijo zanositi. Pri tem je opozoril tiste, ki se odpravljajo na medene tedne v države, kot je na primer Dominikanska republika, kjer so že zabeležili primere virusa.

Tudi francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je danes nosečnicam toplo priporočila, naj odložijo potovanje v države, kot so Antili ali Francoska Gvajana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je virus zika, ki ga prenašajo komarji vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, doslej razširil v 21 od 55 držav v Amerikah. V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah.

Virus zika pri večini obolelih poteka brez znakov ali pa sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil - kar sicer še ni dokazano - za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.