Svet

Več kot 200 tisoč vojakov v boj proti virusu zika

STA
27. 1. 2016, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brazilija bo v luči olimpijskih iger v Rio de Janeiru v boj proti virusu zika poslala 220.000 vojakov. Gre za uničenje komarjev Aedes aegypti, ki prenašajo virus. Ta je nevaren predvsem za nosečnice, saj pri novorojencih, trdnega dokaza za to sicer ni, povzroča hude deformacije glave in poškodbe možganov.

Brazilski zdravstveni minister Marcelo Castro je v ponedeljek zvečer napovedal, da bodo vojaki 13. februarja na posebej ogroženih območjih od hiše do hiše uničevali komarje. "Ta virus je v državi že 30 let in nismo ga uspeli izkoreniniti," je dejal Castro in dodal, da bodo 400.000 nosečnicam iz šibkejših socialnih okolij dali tudi zaščitna sredstva pred temi komarji, ki ob virusu zika prenašajo tudi rumeno mrzlico in druge bolezni.

Virus se je v nekaj mesecih pojavil v kar 21 državah ameriškega kontinenta in povzroča kratkotrajno vročino in izpuščaje na koži, posebej nevaren pa je za nosečnice oziroma plod. V Braziliji so doslej našteli skoraj 4000 primerov mikrocefalije, večino na severu države. Zaradi mikrocefalije imajo novorojenci manjši obseg glave, običajno pa tudi duševne motnje. Vsaj v šestih primerih so bile nosečnice okužene tudi z virusom zika.

Brazilija želi z uničevanjem komarjev zaščititi tudi udeležence in obiskovalce olimpijskih iger v Riu. Kar 56.000 hotelom in restavracijam v državi so poslali spisek ukrepov za boj proti komarjem. Tudi med samimi igrami, te so na sporedu med 5. in 21. avgustom, bodo poostrili ukrepe v boju proti tem komarjem, saj učinkovitega cepiva proti bolezni vsaj zaenkrat še ni.

Pomirjujoče za obiskovalce iger je, da se virus zika v Riu še ni pojavil, obenem pa bodo igre na sporedu pozimi, ko je dejavnost komarjev manjša.