Svet

V strelskem obračunu FBI aretiral znana brata Bundy

STA
27. 1. 2016, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pripadniki ameriške zvezne policije FBI so v torek ustavili vozilo z oboroženci, ki so v začetku meseca zavzeli sedež Nacionalnega zavetišča za divje živali v Oregonu, pri čemer je izbruhnil strelski obračun, v katerem je bil eden od oborožencev ubit, eden pa ranjen.

vszi

Policija je med drugim aretirala vodjo zasedbe zvezne zgradbe, 40-letnega Ammona Bundyja in njegovega 43-letnega brata Ryana Bundyja, ki je bil pri tem ranjen.

Skupno so aretirali šest ljudi, ki jim grozi pregon zaradi oviranja delovanja zveznih uslužbencev s silo, zastraševanjem ali grožnjo.

Oboroženci zahtevajo, da zvezna vlada vrne zemljišča belim posestnikom v Oregonu in drugod po ZDA. Vodila sta jih brata Bundy, katerih oče Cliven Bundy je leta 2014 uprizoril podoben spopad z zvezno vlado glede paše njegovega goveda na zveznih travnikih v Nevadi.

Bundy ni plačal za pašo, ko pa so mu hoteli vzeti krave, je prijel za orožje. Na pomoč so mu priskočili nasprotniki zvezne vlade iz vseh ZDA in krave je dobil nazaj.

Pustolovščina njegovih sinov pa se je končala drugače. Organizacije manjšin in domorodnih indijanskih plemen so bile ogorčene, da je bil FBI doslej tako dolgo zadržan in je pustil oborožence pri miru.