Slovenija

Vlomilci in sefi na preizkušnji

STA
27. 1. 2016, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hiša eksperimentov popoldne v prostorih Gimnazije Želimlje pripravlja srednješolsko državno tekmovanje v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico. Sefi, ki so jih pripravili dijaki sami, se namreč odprejo, če skupini uspe rešiti vse fizikalne uganke v njem. Najboljši tekmovalci se bodo marca udeležili mednarodnega tekmovanja v Izraelu.

splet
Fotografija je simbolična.

Kot so sporočili iz Hiše eksperimentov, so dijaki prijavljenih srednjih šol že nekaj mesecev v skupinah pripravljali vsak svoj sef. Škatle so opremili s svetlobnimi, vodnimi, električnimi, mehanskimi, magnetnimi in drugimi fizikalnimi poskusi.

Vsaka skupina bo na tekmovanju poskušala odpreti sefe, ki so jih izdelali v drugih srednjih šolah. Za pravilno in inovativno rešitev poskusov v posameznem sefu bodo imeli "vlomilci" na voljo deset minut, so pojasnili organizatorji.

Po zaključenem tekmovanju bodo v prostorih šole sefi na ogled obiskovalcem tekmovanja, ob tem bodo tudi razglasili rezultate. Vsaj ena od tekmovalnih skupin se bo marca udeležila mednarodnega tekmovanja v Izraelu, so še napovedali.