Zdravje

Najbolj smrtonosna nalezljiva bolezen postaja odporna na ključno zdravilo

STA
29. 1. 2016, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sevi virusa hiv postajajo odporni na antiretrovirusno zdravilo, ki je v splošni uporabi v boju proti tej neozdravljivi okužbi, kaže raziskava. Glede na študijo, ki pokriva obdobje med letoma 1998 in 2015, je bil hiv v 60 odstotkih v več afriških državah odporen na zdravilo tenofovir.

Profimedia
Hiv povzroča aids, ki je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije najbolj smrtonosna nalezljiva bolezen na svetu.

V raziskavo, ki jo je vodil londonski univerzitetni kolidž, so zajeli 2000 bolnikov, okuženih s hivom, z vsega sveta. Kot je ocenil glavni avtor, dr. Ravi Gupta, so rezultati izjemno zaskrbljujoči.

Delo na študiji so začeli leta 2012, pri čemer so primerjali bolnike s hivom v Afriki in v Evropi. Ugotovili so, da je bilo v Afriki na tenofovir odpornih 60 odstotkov bolnikov, medtem ko je ta delež v Evropi znašal 20 odstotkov.

Po mnenju dr. Gupte bi bila potrebna globalna prizadevanja in naložbe, da bi lahko revnejšim afriškim državam priskrbeli boljše prostore in boljše izvajanje nadzora, kar bi moralo biti v interesu vseh.

Po mnenju raziskovalcev je do tega razkoraka morda prišlo zaradi neustreznega jemanja zdravila - ko gre za redno jemanje oz. jemanje pravih doz. "Če se ne jemlje pravih doz zdravila, če so prenizke ali če se jih ne jemlje redno, lahko virus prevlada nad zdravilom in postane odporen," je povedal dr. Gupta.

Po njegovih besedah je tenofovir kritičnega pomena v arzenalu za boj proti hiv, zato so tako visoki deleži primerov odpornosti na to zdravilo izjemno zaskrbljujoči.

Študija prav tako ocenjuje, da bi se lahko na tenofovir odporni sevi hiv prenašali med ljudmi. "Vsekakor ne moremo odpisati možnosti, da bi se odporni sevi virusa širili med ljudmi. Sedaj izvajamo nadaljnje študije, da bi prišli do bolj podrobne slike tega, kako se na tenofovir odporni virusi razvijajo in širijo," je dodal dr. Gupta.

Hiv povzroča aids, ki je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije najbolj smrtonosna nalezljiva bolezen na svetu. Po mnenju dr. Gupte bi bila potrebna globalna prizadevanja in naložbe, da bi lahko revnejšim afriškim državam priskrbeli boljše prostore in boljše izvajanje nadzora, kar bi moralo biti v interesu vseh.