Zdravje

Čudovita v bitki z gubicami

K.A.
9. 12. 2015, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kolikokrat ste v otroštvu slišali, da je kava škodljiva in da boste počasneje rasli, če jo boste uživali? Vse kaže, da le ni tako hudo.

Profimedia
Pitje kave izboljša razpoloženje, poveča energijo in pomaga ohraniti naš spomin.

Desetletja so si bila mnenja strokovnjakov precej podobna, in sicer da se je treba kavi, ki povzroča tudi odvisnost, odpovedati. Nove raziskave pa so pokazale, da kava lahko dejansko izboljša zdravje. 

Nova raziskava dokazuje, da ima kava precej dobrih učinkov na zdravje. 

Nutricionistični strokovnjak dr. Rob van Dam je pripravil študijo o kofeinskih pijačah in njihovih koristih za zdravje. Prejšnje raziskave so prikazale vzročno povezanost med pitjem kave in boleznimi srca, vendar pa niso upoštevale nezdravih vedenj, kot je recimo kajenje. Damova študija je preučila več kot 130.000 odraslih v obdobju 24 let. Raziskovalci so ugotovili, da kava ni povečala tveganja za kardiovaskularne bolezni in raka. Pravzaprav je študija dokazala, da ima pitje kave precej dobrih učinkov na zdravje, med drugim zmanjšuje tveganja za nekatere vrste raka (zlasti kožnega), diabetes tipa 2 in parkinsonovo bolezen. Prav tako kaže, da pitje kave v resnici izboljša razpoloženje, poveča energijo in pomaga ohraniti naš spomin. Dokazali so tudi, da antioksidanti v pijači dodatno koristijo zdravju. 

Vendar pa van Dam opozarja, da se morajo nekateri ljudje vseeno izogibati kavi, zlasti nosečnice, saj obstaja majhna povezava med kavo in spontanimi splavi, in ljudje z visokim holesterolom.

Profimedia
Nosečnice in ljudje z visokim holesterolom pa se morajo vseeno izogibati pitju kave.

Kavo lahko uporabite tudi v lepotne namene. Z njo lahko negujete tako obraz kot lase in telo.

15 minut je dovolj, da kavina maska osveži vaš obraz. 

Kava za nego obraza 

Kava vsebuje antioksidante in je odličen zaveznik v boju z gubicami, ščiti kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, onesnažen zrak, cigarete in alkohol. 

Priprava kavne maske: premešajte dve žlici sveže mlete kave z dvema žlicama kakava v prahu, tremi žlicami polnomastnega mleka in žlico medu. Nanesite tanek sloj te zmesi na obraz in pustite, da deluje 15 minut, nato sperite obraz s toplo vodo. 

Kava za nego las 

Zaradi kave bodo vaši lasje sijoči in gladki. Če jo vtrete v lasišče, bo kofein stimuliral folikle in pospešil rast las. 

Priprava kavnega regeneratorja: skuhajte skodelico močne kave in ji dodajte še polovico skodelice vode. Pustite, da se ohladi, nato pa tekočino vtrite v lase in jih zavijte v plastično vrečko ali folijo. Pustite jo na glavi 20 minut, potem pa sperite z mlačno vodo. 

Profimedia
Nova raziskava dokazuje, da ima kava precej dobrih učinkov na zdravje.

Kava za nego telesa 

Kava deluje kot diuretik. Če boste telo namazali s kavo, vas bo rešila odvečne tekočine, kar pomeni, da bo vaš celulit manj opazen. 

Priprava kavnega losjona: skodelico mlete kave zmešajte s polovico skodelice sladkorja in skodelico kokosovega olja. Po prhanju vtrite losjon v še vlažno kožo, nato pa sperite s toplo vodo.