Zdravje

Odganja tudi vonj po čebuli

ka
8. 12. 2015, 22.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Telesni procesi se ne morejo odvijati brez soli, organizem pa je ne more ustvariti sam. V telo jo moramo vnesti s prehrano in tekočino.

Profimedia
Sol lahko uporabljamo v različne namene.

Človeška kri vsebuje 0,9 grama soli, ki je nujna za biokemijske reakcije – prebavo, pravilno delovanje mišic … Sol je najstarejši znani konzervans, v mnogih kulturah pa velja tudi za simbol dobrodošlice. Najbolj zdrava je morska sol, ki vsebuje veliko mineralnih snovi. Ko se znojimo, telo izgublja sol in vodo, zato je priporočljivo pitje velike količine vode, zraven pa je dobro pojesti ščepec ali dva soli. Čezmerno uživanje soli vpliva na krvni tlak in povečuje možnost za srčno-žilne bolezni. Priporočeni vnos soli je ena žlička dnevno – največ 6 gramov soli. Ljudje uporabljamo sol na 14 tisoč različnih načinov – od kulinarike do različnih industrijskih procesov. Slani tretmaji pozitivno vplivajo na zdravje in lepoto. Piling iz morske soli izboljša prekrvavljenost in čisti kožo. Zobne paste, ki so narejene na osnovi morske soli, pa pripomorejo k zdravju dlesni in zob. 

Če vas boli grlo, zmešajte pol čajne žličke soli z 2 dcl vode in to grgrajte.

Mali kuhinjski triki s soljo

- Če želite, da sadje ostane dlje časa sveže, po njem posujte malo soli. 
- Po rezanju čebule ali česna si s soljo podrgnite po prstih, da se znebite neprijetnih vonjav. 
- Vedno imejte sol v kuhinji blizu štedilnika. V primeru požara sol potresite po ognju. 
- Za tiste majhne luknjice v zidovih lahko poskrbite kar sami. Potrebujete enake količine soli, koruznega škroba in vode. Zmešajte vse skupaj v gosto zmes in z njo zapolnite luknjice. Pustite, da se posuši, nato lahko prebelite. 

Profimedia
sol, ženska

- Dodajte skodelico soli med umazana oblačila in nato operite, če želite, da bodo barve intenzivnejše. 
- Madežev od krvi se lahko rešite s soljo. Madež namočite v hladno vodo, nanj dodajte sol in pustite, da deluje 20 minut. Madež nato dobro zdrgnite, oblačilo pa operite. 
- Po dolgem dnevu je idealen čas, da sprostite svoja stopala. Premešajte sol z nekoliko kapljic sivkinega eteričnega olja in to nežno vtrite v stopala. Sol pomirja boleče mišice in odstranjuje odmrle kožne celice.

Profimedia
sol, ženska

- Podaljšajte življenjsko dobo vašega najljubšega sira z zavijanjem v krpo, ki je bila navlažena v slani vodi. 
- Po zmrzali pred vhodom v hišo potresite sol, kadar močno pade temperatura.