Zdravje

Za lepe lase in močne nohte

T.G.
6. 12. 2015, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tudi vaši lasje niso niti polovico tako bujni, gosti in lepi, kot bi si želeli, težave pa vam povzročajo tudi lomljivi nohti? Morda se težava skriva na vašem (pomanjkljivem) jedilniku.

Arhiv: Svet24
Do lepih las in močnih nohtov lahko pridete le s pravo prehrano.

Špinača. Vsebuje ogromno vitamina A, železa, betakarotena, folatov in vitamina C. Vaši lasje bodo navlaženi in se ne bodo več toliko lomili.

Grški jogurt.
Poln beljakovin in predvsem vitamina B5, ki vas ščiti pred redčenjem in izgubo las.

Buče.
So vaši lasje suhi in brez leska? Pomagajte si z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko betakarotena. Telo bo betakaroten pretvorilo v vitamin A, ki spodbuja tvorbo sebuma na vašem lasišču in pomaga k bolj sijočim in ne tako suhim lasem.

Sirotka.
Keratin je tista snov, zaradi katere so nohti in lasje močni, da bi ga proizvajali, pa vaše telo potrebuje beljakovine. Če jih ne dobi dovolj, lahko vaši lasje veliko počasneje rastejo ali začnejo izpadati. Sirotka je bogat vir beljakovin, zato naj bo pogosto na vašem jedilniku.

Rdeče meso.
Ni treba, da ga uživate vsak dan, enkrat ali dvakrat na teden bo dovolj za rezultate. Rdeče meso je bogato z beljakovinami, ki bodo okrepile vaše lase in nohte. Če so vaši lasje izjemno tanki, imate morda premalo železa in tudi tukaj vam bo rdeče meso pomagalo.

Mandlji.
Ne le da so dober vir beljakovin, polni so magnezija, ki je protistresni mineral, stres pa ključno vpliva na izgubo las. Tudi navpične brazde na vaših nohtih so lahko znak, da vam primanjkuje magnezija, ki ga je veliko tudi v listnati zeleni zelenjavi in soji.

Pivo.
Zdaj imate odličen izgovor, da ob vročih poletnih večerih nazdravite s pivom. Pivo je eden večjih virov silikona – minerala v sledeh, ki naj bi povečeval prekrvitev na lasišču, kar odlično vpliva na rast las.

Ostrige.
Ne le da veljajo za afrodiziak, ostrige vsebujejo tudi veliko cinka, ki je ključen za lepe nohte in bujne lase.

Prava izbira prehrane je najpomembnejša sestavina lepih in zdravih las ter nohtov.


Mleko.
Čeprav še ni bilo narejenih dovolj raziskav, nekatere študije kažejo, da obstaja povezava med vitaminom D in izpadanjem las – pri ženskah, ki so jim čezmerno izpadali lasje, so namreč ugotovili precej nižjo raven vitamina D. Mleko vsebuje tudi kalcij, za katerega pa je že dobro znano, da je nujen za zdrave nohte in tudi lase. 


Jajca.
Jajca so vir beljakovin in vitamina D, vsebujejo pa tudi veliko biotina, ki je pomemben za razvoj keratina v organizmu. Mimogrede, biotin lahko jemljete tudi v obliki prehranskih dodatkov, saj ga boste samo z jajci težko zaužili dovolj.

Losos.
Losos je bogat z beljakovinami in maščobnimi kislinami omega-3. Te so ključne za zdravo kožo – tudi tisto na lasišču. In če je vaše lasišče zdravo, bodo zdravi (in bolj sijoči) tudi lasje.

Brazilski oreščki.
Le šest do osem brazilskih oreščkov na dan naj bi pomenilo, da ste zaužili skoraj 80 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa selena – elementa v sledeh, ki ščiti pred oksidativnim stresom.

Cimet.
Cimet pospešuje cirkulacijo, ki v vaše lasne folikle dovaja kisik in hranljive snovi ter zagotavlja bolj zdrave lase.