Zdravje

Večno vprašanje: maslo ali margarina?

Lara Jelen
7. 12. 2015, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

ZMEDA Čas je ravno pravšnji za temo, o kateri je bilo že toliko povedanega, a nikoli povsem dorečenega. Peka prazničnih dobrot je pred vrati in morda se (spet) sprašujete, ali je bolje, da v svojih jedeh uporabite margarino ali maslo. Vas zanima odgovor? Ne eno in ne drugo ni idealno. A brez skrbi, obstaja kar precej dobrih nadomestkov.

arhiv Svet24
Kaj je bolj zdravo; margarina ali maslo?

Zmeda, ki je nastala na področju margarin in masla v preteklih letih, je ogromna. Nič čudnega, ko pa so enkrat v nebo kovali maslo, spet drugič margarino. Kakšna je resnica?


OBE PLATI MASLA

Starejše generacije so zrasle ob maslu, zato se marsikomu zdi absurdno, da se danes toliko opozarja pred njegovo škodljivostjo. Če je uporaba zmerna, nam v osnovi ni treba skrbeti ne pri maslu ne pri margarini. Je pa vredno premisliti o tem, koliko masla porabimo za izdelavo domačih piškotov ali kakšnega drugega peciva. Na Inštitutu za nutricionistiko opozarjajo, da 100 g masla v povprečju vsebuje 240 mg holesterola. Z drugimi besedami to pomeni, da medtem ko se vaše brbončice veselijo okusa masla, ta telesu ne dene nič kaj dobro. Je pa res, da maslo v sebi skriva tudi dobro plat, to sta predvsem vitamin D in kalcij.


KAJ PA MARGARINA?

Margarina je pridobila na ugledu, ker vsebuje manj holesterola kot maslo. A vseeno ni popolna. Vsebuje namreč precej transmaščobnih kislin, ki v telesu ravno tako znižujejo varovalni (dobri) holesterol in višajo slabega. Transmaščobe so problematične še z marsikaterega drugega vidika (tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi, sladkorne bolezni ...), zaradi česar jih strokovnjaki odsvetujejo. Na zahtevo potrošnikov so sicer začeli izdelovati tudi zdravju prijaznejše margarine, tiste, ki vsebujejo rastlinske sterole, se ponašajo celo s sposobnostjo zniževanja slabega holesterola, a še vseeno ne moremo govoriti o zdravem izdelku. Tisti, ki se margarini nikakor ne morate upreti, posezite po takšni, ki ne vsebuje hidrogeniranih olj.


V TEJ IGRI NI ZMAGOVALCA

Če se v želji po zdravem prehranjevanju odločate med margarino in maslom, vas moramo razočarati. Niti eno in niti drugo se ne uvršča med priporočljiva živila. Klasično maslo in margarine, ki jih kupujemo v trgovinah, so večinoma narejeni iz predelanih rastlinskih maščob slabše kakovosti, ki jih dandanes prek industrijsko predelane hrane že tako ali tako zaužijemo bistveno preveč. Ravno takšna prehrana naj bi povečala možnost za raka, srčno-žilne bolezni, astmo in marsikatere druge bolezni. Ko boste torej prihodnjič razmišljali o tem, da so z maslom odraščali tudi vaši stari starši, ki jim je zdravje morda kljub temu dobro služilo, pomislite še na to, da je bila takrat tudi prehrana povsem drugačna.


VSE MAŠČOBE NISO ŠKODLJIVE

Več študij je že dokazalo, da je ekstra deviško hladno iztisnjeno oljčno olje koristno za srce in ožilje. Tudi oreščki so zelo priporočljivi, saj vsebujejo zdravju blagodejne maščobe. Margarino in maslo lahko v pecivu medtem nadomestimo s kokosovim maslom ali pa ghee maslom (kuhano maslo, ki velja za kakovostnejše od navadnega). Ker je želja po zdravem prehranjevanju med potrošniki vedno večja, je na voljo kar precej alternative. In naj vas prav nič ne skrbi, vaše praznične slaščice bodo ravno tako okusne!