Zdravje

Nekaj nasvetov proti ustnemu zadahu

M.K. / Revija Zarja
6. 12. 2015, 20.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Smrad iz ust je pogosto posledica nakopičenih bakterij, ki lahko povzročijo vnetje in sproščajo neprijeten vonj ali pline, kot je žveplo. Mnogo ljudi se te težave sploh ne zaveda. Najboljši način, da ugotovite, ali imate zadah, je, da vprašate o tem dobrega prijatelja ali morda partnerja, nekoga, ki mu zaupate.

Približno 80 odstotkov zadaha je posledica dogajanja v ustih: zobna gniloba, bolezni dlesni in mandljev, slabo očiščeni medzobni prostori, kjer se lahko zadržujejo delci hrane, napokane zalivke, slabo očiščena proteza. Vendar pa zadah lahko povzroča tudi kakšna bolezen: bolezni jeter, sladkorna bolezen, okužbe dihal, kronični bronhitis, refluks (vračanje hrane iz želodca v ustno votlino), tudi tekočina iz obnosnih votlin, kronično suha usta in še kaj.

Najboljši način za preprečevanje ustnega zadaha je res dobra ustna higiena. To pomeni čiščenje zob s krtačko in zobno nitko po vsakem obroku. Strokovnjaki priporočajo električne zobne krtačke, ki imajo nameščen tudi merilnik časa, da si zobe čistite dovolj dolgo. Tako se enakomerneje očistijo vse površine (ne samo prednje in zadnje) in odstranijo obloge. Zadah bo preprečila tudi ustna voda. Vendar ne tista kozmetična, ki zgolj (začasno) osveži dah, temveč protibakterijska in antiseptična, ki uničijo škodljive mikroorganizme, da se ne more razviti vnetje. Zato je treba pri nakupu dobro preveriti, kaj ustne vode vsebujejo. Tudi tiste z alkoholom niso priporočljive.

Pomembno je seveda tudi, kaj človek je, saj to vpliva na izdihani zrak. Ko se hrana prebavi, se absorbira v krvni obtok, odpadni deli pa se med drugim izločijo skozi pljuča z dihanjem; jesti je torej treba zdravo, uravnoteženo prehrano, porazdeljeno v redne obroke. Prav tako je treba poskrbeti za to, da ima telo dovolj vode (najmanj osem kozarcev na dan). Če si, na primer, po obroku zob ne morete umiti, bo pomagalo že to, da popijete več vode. To namreč pospeši odstranjevanje škodljivih bakterij. Ne pijte preveč kave; vonj ostaja na zadnjem delu jezika in ga je težko odstraniti. Tudi alkoholne pijače niso priporočljive. Če žvečite žvečilne gumije, naj bodo brez sladkorja, vendar preverite, da za nadomestek ne vsebujejo aspartama. Ta je namreč veliko škodljivejši od sladkorja. Pazljivo ravnajte tudi z drugimi izdelki (na primer bomboni), ki nam jih proizvajalci ponujajo proti ustnemu zadahu. Vedno je treba preveriti, kaj vsebujejo.