Zdravje

Naš najbolj delovni organ

nn/Bodi zdrava
7. 12. 2015, 22.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poleg presnove maščob in razstrupljanja telesa jetra opravljajo številne druge pomembne naloge, ki so manj znane, pa vseeno zelo pomembne. To pomaga pojasniti, zakaj so lahko zamaščena jetra vzrok za širok razpon zdravstvenih težav.

arhiv Svet24
Če ste pogosto utrujeni in počasni, če vaš spomin ni več tako dober kot nekoč, če ne morete shujšati, ne glede na to, kolikokrat poskusite, potem so morda vzrok zamaščena jetra.

Če ste pogosto utrujeni in počasni, če vaš spomin ni več tako dober kot nekoč, če ne morete shujšati, ne glede na to, kolikokrat poskusite, potem so morda vzrok zamaščena jetra.
Brez zadržkov lahko zapišemo, da so jetra najbolj delovni organ našega telesa. Vsi poznamo njihovo osnovno nalogo razstrupljanja telesa, opravljajo pa še več kot 500 drugih nalog, med njimi:
- proizvajajo več kot 13 tisoč ključnih kemikalij in uravnavajo več kot 50 tisoč vitalnih encimov,
- uravnavajo presnovo spolnih hormonov, tudi testosterona in estrogena,
- vsak dan prefiltrirajo skoraj 100 litrov krvi,
- izdelujejo žolč za dnevno razgraditev maščob in pomagajo pri prebavi hrane,
- uravnavajo raven zdravega holesterola, krvnega sladkorja in aminokislin,
- pretvarjajo glukozo v energijo, ki jo naše telo lahko uporabi, ko jo potrebuje,
- shranjujejo nujno potrebne hranilne snovi, kot so vitamini A, B, D in K,
- razstrupljajo odpadne snovi in toksine, tako da se ti lahko izločijo iz telesa.

Ko smo mladi, običajno naša jetra opravljajo vse naloge brez težav. S starostjo pa se lahko zgodi, da jetra postanejo obremenjena in manj učinkovita. Naše telo je bilo skozi leta izpostavljeno pesticidom, težkim kovinam in vse bolj onesnaženemu zraku, ki dodatno obremenjujejo jetra in povzročajo njihovo hitrejše staranje. Jetra težko dohajajo vse večje obremenitve in ne morejo več uravnavati ravnovesja v telesu. Rezultat tega se najhitreje pokaže v nenehni utrujenosti, saj jetra ne morejo več dovolj hitro pretvoriti glukoze v energijo, pridobivamo telesno težo, predvsem pa se maščoba začne nabirati okrog trebuha. To pa so že prvi znaki zamaščenosti jeter, ko se maščoba nabira tudi okrog jeter.

Zakaj razstrupljanje jeter?
Zaradi dolgotrajnega slabega delovanja jeter ali povečane obremenjenosti jeter nastanejo resnejše bolezni jeter, pa tudi številne bolezni prebavil in ožilja. Dobra novica je, da se jetra obnavljajo in da jim pri tem lahko učinkovito pomagamo. Tudi filter v sesalcu ali avtu je občasno treba zamenjati, kajne?
Z občasno razstrupljevalno kuro jetrom pomagamo, da se pomladijo in obnovijo, kar se bo najhitreje poznalo na boljšem počutju. Jetra za učinkovito opravljanje svojih nalog potrebujejo več različnih hranil, tako da podpora s samo eno učinkovino ne zadostuje.

Kako se lotiti razstrupljanja jeter?
Za razstrupljanje in obnovo jeter je pomembno, da v svoje življenje vnesemo nekaj sprememb. Zelo pomembno je, da se držimo načel zdrave prehrane, zmanjšati pa moramo tudi vnos alkohola in mastnih živil. Pri jemanju zdravil je treba upoštevati priporočila farmacevtov. Priporočljivo pa je tudi uživanje prehranskih dopolnil, ki s svojimi učinkovinami podpirajo delovanje jeter. Najučinkovitejše so trimesečne kure.
V naravi najdemo zdravilne rastline z učinkovinami, ki jetrom lahko pomagajo pri zaščiti in delovanju. Širše znana je vloga pegastega badlja, ki so ga za izboljšanje presnove in pri boleznih jeter priporočali že rimski in grški zdravilci. Njegovo učinkovitost pri zaščiti in regeneraciji jeter pa potrjujejo tudi številne strokovne študije.
Jetra za učinkovito delovanje potrebujejo več različnih hranil, tako da podpora samo z eno učinkovino ne zadošča. Poleg omenjenega pegastega badlja je priporočljivo sočasno uživanje vitamina E, ki preprečuje oksidacijo holesterola HDL in s tem pozitivno vpliva na jetra. Vitamin B-kompleksa, ki prav tako uravnava presnovne procese, pomaga jetrom pri delovanju, pomanjkanje vitamina B se predvsem kaže pri ljudeh, ki se nezdravo prehranjujejo in uživajo alkohol.
Študije kažejo pozitiven vpliv uživanja izvlečkov golostebelnega sladkega korena, ki krepi delovanje jeter, jih brani pred vnetjem in poškodbami. Če želimo, da so jetra zdrava, je treba skrbeti za urejeno in dobro prebavo, k čemur pripomoreta golostebelni sladki koren in indijska kosmulja. Z urejeno prebavo namreč posredno razbremenimo jetra pri njihovem razstrupljevalnem procesu.

Kaj pomenijo zdrava in dobro delujoča jetra?
Ko bodo vaša jetra spet dobro delovala, boste imeli več energije. Jetra namreč skrbijo za učinkovito presnovo glukoze v energijo. Bolje bodo tudi presnavljala vso zaužito hrano in vaše telo jo bo lažje absorbiralo. Dobra presnova se bo pokazala v izgubi telesne teže, predvsem pa se bo zmanjšal obseg pasu. Regenerirana jetra zagotavljajo pravilno izločanje žolča, ki je potreben za urejeno prebavo maščob, tako da se ta ne nabira več v telesu. Z razstrupljenimi jetri se boste počutili močnejši in bolj zdravi, saj bodo lahko učinkovito odstranila vse toksine in bodo zaščitena pred njihovimi nadaljnjimi vplivi.