Zdravje

Bodo ose pozdravile rakava obolenja?

M.J.
2. 9. 2015, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Toksin, ki ga proizvaja vrsta polybia paulista naj za običajne celice ne bi bil škodljiv.

Arhiv Svet24

Časopis Biophysical Journal je v torek objavil zanimivo študijo, ki razkriva, da bi lahko tako imenovane brazilske ose lahko postale zaveznice ljudi, obolelih za rakom.

Odkrili naj bi namreč da toksin MP1, katerega proizvaja vrsta polybia paulista, deluje uničujoče na obolele celice, medtem, ko na zdrave naj ne bi vplival.

V tem trenutku še ni znanstveno potrjeno, kako naj bi toksin vplival na obolele celice, sodelavec pri raziskavi, João Ruggiero Neto, pa je dejal, da je trik najverjetneje v tem, da je struktura membran celic, okuženih z rakom drugačna.

Pri zdravih celicah se fosfolipida fosfatidilserin in fosfatidiletanolamin nahajata na notranji strani celice, medtem ko se pri okuženih celicah nahajajta na zunanji strani. In to pa je ključen detajl, ker naj bi toksin v stiku s temi lipidi uspel odpreti pore, skozi katere molekule, ključne za pravilno delovanje celice, lahko izstopijo.

Seveda bo tovrstno odkritje moralo biti še dodobra raziskano, no znanstveniki pa so navdušeni, ker so našli nov in potencialno zelo učinkovit način za boj proti raku.