Zdravje

Ljudje s pomanjkanjem spanca hitreje obolijo za prehladom

STA
2. 9. 2015, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ljudje s pomanjkanjem spanca so v primerjavi s tistimi, ki spijo dovolj časa, kar štirikrat bolj dovzetni in občutljivi za prehlade, kažejo podatki nedavno objavljene ameriške raziskave. Ta temelji na rezultatih opazovanja spalnih navad 164 prostovoljcev in njihove izpostavljenosti virusu, ki povzroča prehlad.

Najprej so prostovoljci prestali zdravstveni pregled in rešili vprašalnike, ki so raziskovalcem omogočili pregled dejavnikov kot so stres, značaj in uživanje alkohola ter cigaret. Spalne navade prostovoljcev so spremljali teden dni pred pričetkom poskusa in jih nato izpostavili virusu.

Rezultati kažejo, da so posamezniki s spancem, krajšim od šest ur na noč, štirikrat bolj dovzetni za prehlad kot tisti, ki so na noč spali več kot sedem ur.

Avtor raziskave in profesor na kalifornijski univerzi Aric Prather je dejal, da je bil kratek spanec najpomembnejši dejavnik pri predvidevanju možnosti za razvoj prehladnega obolenja. Prather dodaja, da za to med prostovoljci niso bili pomembni dejavniki, kot so starost, stopnja stresa, rasa ali izobrazba.

Predhodne študije so pomanjkanje spanca povezovale s kroničnimi obolenji, prezgodnjo smrtjo, dovzetnostjo za bolezni, delovnimi nesrečami in zdravniškimi napakami.

Podatki raziskave iz leta 2013 kažejo, da eden izmed petih Američanov spi manj kot 6 ur na noč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.