Zdravje

Da porod ne bo bolel!

Tatjana Svete/M.J.
2. 3. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po izsledkih znanstvenih raziskav že petnajst minut katerekoli masaže v prvi uri rojevanja pri porodnici zmanjša občutke strahu in bolečino, potrebo po zdravilih in skrajša porod.

Tatjana Svete

Prva porodnišnica pri nas, ki je začela masažo šiatsu uporabljati za lajšanje bolečin med porodom, je porodnišnica v Postojni, od jeseni 2012 pa je na voljo tudi v porodnišnici v Kranju. V tujini je to že dolgoletna praksa, denimo v Nemčiji, Avstriji, Švici in Angliji, kjer šiatsu uporablja tudi veliko babic. Gre za nadstandardno storitev, zanjo je treba doplačati tako kot pri nas.

Anja Furlan je diplomirana terapevtka šiatsu, ki je šestletno šolanje opravila na Evropskem inštitutu – ESI za šiatsu v Münchnu, ki na Zahodu velja za eno najboljših šol za šiatsu. Inštitut še zdaj redno obiskuje, prav tako svoje znanje izpopolnjuje tudi na drugih tovrstnih inštitucijah po Evropi. Osebna izkušnja materinstva in želja po pomoči drugim sta jo spodbudila, da je opravila tudi specializacijo za šiatsu z nosečnicami in porodnicami ter z ljudmi s posebnimi potrebami.

Kakšna je vloga terapevtke šiatsu med porodom?

Med porodom imam podobno vlogo kot porodna spremljevalka – doula. To pomeni, da porodnici ponudim vso podporo kot ženska ženski. Kljub vsemu pa je moja vloga predvsem praktična, saj z različnimi tehnikami šiatsu, ki jih lahko izvajam v kateremkoli položaju porodnice, naj si bo sede, čepe, stoje ali leže na enem boku, ter s pritiski na določene točke skrbim, da so njene bolečine manjše in da porod poteka čim bolj naravno. Porodnici pomagam z masažo spodbuditi popadke, da se otrok hitreje spusti v porodni kanal. Pred iztiskom ploda ji še posebno močno sproščam ramena, vrat in čeljusti ter ji s tem omogočim, da to laže naredi. Navadno je namreč porodnica zaradi predhodnih popadkov do takrat že zelo izčrpana.

Odziv porodnic?

Ko sem spremljala prvih nekaj porodnic v postojnski porodnišnici, so bile nad učinkom masaže vse navdušene. Nobena ni rekla, da ji masaža ni pomagala. Zaznani so bili tudi drugi učinki, kot so denimo padec pulza, zmanjšanje občutka strahu, manj napetosti v telesu. Masaža šiatsu pravzaprav deluje na meridijane, to so energijski kanali ali poti, ki povezujejo različne dele telesa. Lahko bi rekla, da gre za nekakšne refleksne točke, kajti kadar pritisnem na določen meridijan, to vpliva na odgovarjajoč določen notranji organ.

Kdaj so bolečine najhujše?

Med popadki, in sicer okoli medenice, ta predel se tudi zelo veliko napenja, kot tudi celotna hrbtenica, hrbet, ramena in čeljust. Bolj ko je ženska napeta in v krču, bolj jo boli. In če je preveč napeta, to zadržuje porod, ker mišice, ki omogočajo, da bi otrok zdrsnil čez porodni kanal, niso sproščene. Na fizični ravni zato z masažo med porodom veliko delam okoli medenice, sproščam hrbet, ramena in hrbtenico. Ženska pri tem čuti veliko olajšanje.

Ali je učinek masaže šiatsu primerljiv z učinkom epiduralne analgezije?

Ne bi mogla reči, saj je takih primerjalnih študij v svetu zelo malo ali jih ni. Masažo šiatsu pa sem že delala porodnicam, ki so se hkrati odločile za lajšanje porodnih bolečin z epiduralno analgezijo. Prednost masaže šiatsu je v tem, da četudi se porodnica dogovori za lajšanje porodnih bolečin z epiduralno analgezijo ali drugimi protibolečinskimi sredstvi, se hkrati lahko odloči za šiatsu, saj nobeno sredstvo povsem ne omili porodne bolečine. Ko so popadki najmočnejši, je torej kljub epiduralni analgeziji zelo dobrodošla masaža šiatsu, ker dodatno olajša bolečine. Epiduralna analgezija namreč pri vsaki ženski malo drugače »prime«, zato je šiatsu lahko odlično dopolnilo za tiste, ki jim ta povsem ne olajša bolečine.

Šiatsu pa je učinkovit pri vsaki porodnici?

Da. Zanesljivo pomaga vsaki, tudi če prav nič ne verjame v meridijane. Sicer pa tudi babice v porodnišnicah včasih povsem nevede, intuitivno uporabljajo masažne prijeme šiatsu, tudi za lajšanje porodnih bolečin ali pa recimo šibkega novorojenčka spodbudijo z masažo stopal.

Kaj še omogoča šiatsu?

Mogoč je tudi obrat otroka v glavično vstavo, neinvazivno, do otroka in nosečnice prijazno. Izvede se ga med 32. in 34. tednom nosečnosti v porodnišnici. V tujini to delajo, v slovenskih porodnišnicah ne, ker to ni del doktrine slovenske uradne medicine.

Priporočate, da se porodnica seznani s šiatsujem že med nosečnostjo?

Ni nujno, bi pa to bilo za vsako dobrodošlo. Vloga terapevtke za šiatsu je tudi, da bodočo mamo telesno in psihično pripravi na porod. Navadno ima veliko strahov, recimo kako bo porod potekal, ali bo preveč boleč, ali se bo zgodil prezgodaj, ali bo z otrokom kaj narobe in podobno. Ko se z nosečnico psihično pripravljava na porod, pridejo vsi ti strahovi na dan in se lahko že vnaprej sooči z njimi, zato je v porodni sobi bolj sproščena in pripravljena, saj bolj zaupa v porod. Ta lahko tako poteka z manj zapleti. Sicer pa šiatsu nosečnici lahko blaži tudi jutranje slabosti, utrujenost, zatekanje nog in preprečuje preeklampsijo. Zaradi rednih masaž je ta bolj v stiku s  telesom in otrokom. Ko se pojavijo prvi znaki nosečnosti, se šiatsu in druge masaže sicer odsvetuje do dopolnitve prvega trimesečja. Izkušen terapevt pa lahko ob večjih nevšečnostih, povezanimi z nosečnostjo, terapijo izvede tudi v prvih mesecih nosečnosti. Ko nosečnost napreduje, se šiatsu izvaja kot običajna terapija, le da se nekatere položaje prilagodi trebuščku in počutju bodoče mame.

Šiatsu je tudi pomoč po porodu?

Po končani drugi fazi poroda, iztisu otroka, se posvetim mami, da si ponovno nabere moč, ter spodbudim točke za izločanje posteljice. Če pa ima po porodu težave z mlekom, denimo ga ni dovolj ali ne teče, je šiatsu skoraj vedno povsem učinkovit. Dojenčku pa pomaga zoper zaprtje in mu olajša trebušne kolike.

Porodi s pomočjo masaže šiatsu izvirajo z Japonske?

Na Japonskem uporabljajo to masažo proti bolečinam že zelo dolgo. V porodnišnici v Okayami so tako že leta 1962 naredili raziskavo in dosegli 93-odstotno učinkovitost proti bolečinam med porodom z uporabo pritiskov na trtico. Masaže šiatsu je še zdaj v japonskih porodnišnicah zelo veliko. Po drugi svetovni vojni so sicer s takimi porodi prekinili, ker so Japonci prepovedali vse metode, ki do tedaj še niso bile znanstveno preverjene. So pa potem naredili vse potrebne raziskave, zato so šiatsu kmalu vrnili v zdravstveni sistem. Imajo pa zdaj tam drugačen pristop kot pri nas, mi še vedno delamo zelo izvoren šiatsu, ki je zelo povezan s tradicionalno kitajsko medicino: opazujemo izvor bolezni, psihične vzorce, ki povzročajo bolna stanja in podobno. Na Japonskem pa so zaradi povojne prepovedi začeli šiatsu raziskovati bolj v smislu, kako ga povezati z znanstvenimi dognanji, zato ga zdaj pojmujejo kot manualno terapijo.