Zdravje

Pozor: nove protibolečinske tabletke ubijajo

U.K.
28. 2. 2014, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na tržišče bodo s prvim marcem prišle nove protibolečinske tabletke, ki pa so po mnenju nekaterih strokovnjakov smrtonosne.

Zohydro, ki ga imenujejo tudi 'novi OxyContin' bo na prodajne police po vsem svetu prišel že marca. Uradne inštitucije v ZDA in Evropski uniji so ga že potrdile, a mnogi verjamejo, da gre za še eno lobiranje farmacevtske industrije. Številni strokovnjaki namreč verjamejo, da je Zohyndro škodljiv, celo smrtno nevaren produkt, ki bo zelo hitro terjal prve smrtne žrtve. Gre namreč za zelo močno zdravilo od katerega lahko oseba hitro postane odvisna, prav hitro pa lahko privede do prevelikega odmerka.

Povzročajo težko odvisnost!

Vsebuje namreč 5 do 10-krat več hidrokodona, ki povzroča odvisnost, kot bolj recimo Vicodin. Sicer bo lahko protibolečinske tablete predpisal le zdravnik, a nasprotnikov to ne pomirja kaj prida. Že dve tabletki naj bi bili smrtonosni za odraslega človeka, za otroka je dovolj ena. Že en teden jemanja hidrokodona naj bi povzročila odvisnost. In aktivisti trdijo, da farmacevtske družbe računajo ravno na to.