Zdravje

Izredno nevarna čistila na slovenskih policah!

T.P.
26. 2. 2014, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Žal številna čistilna sredstva vsebujejo sestavine, ki škodujejo človeškemu zdravju. Ob nakupu pozorno preberite, kaj vsebuje določeno čistilo in bodite previdni, če naletite na naslednje sestavine.

Chlorinated phenol – vsebujejo ga nekatera sredstva za čiščenje WC školjke; povzroči lahko bolezni dihal in krvnega obtoka.

Diethylene glycol – vsebujejo ga lahko sredstva za čiščenje oken; povzroča lahko težave z živčnim sistemom.

2-Butoxyethanol – vsebujejo ga številna sredstva za čiščenje stekel in kuhinjskih površin; poškoduje lahko dihalne poti, jetra in ledvice.

Phenol – pogosta sestavina sredstev za dezinfekcijo; povzroča lahko obolenja dihal in krvnega obtoka.

Nonylphenol ethoxylate – sestavina detergenta za pranje perila, prepovedana v EU; izkazalo se je, da med pranjem razpade na strupene spojine.

Formaldehyde – pogosta sestavina osvežilcev prostorov; draži dihalne poti, povzročal naj bi tudi raka.

Petroleum solvent – najdemo ga v nekaterih sredstvih za čiščenje tal; povzroča poškodbe celične membrane.

Perchloroethylene – vsebujejo ga nekatera sredstva za odstranjevanje madežev in za čiščenje preprog; slabo vpliva na jetra in ledvice.

Butyl cellosolve – pogosta sestavina raznih sredstev za čiščenje, predvsem večnamenskih in tistih za čiščenje stekla; poškoduje kostni mozeg, živčni sistem ter ledvice in jetra.

Triclosan – najdemo ga v številnim tekočih detergentih za strojno pranje posode ter v nekaterih milih z oznako antibakterijska; lahko vam spremeni hormonsko sliko, sumijo, da je kancerogen. Poleg tega znanstveniki opozarjajo, da spreminja naravno ravnovesje bakterij in pomaga ustvarjati odporne seve.

QUATS ali Quarternary Ammonium Compounds – najdemo ga lahko v mehčalcih perila in sredstvih za čiščenje z oznako 'antibakterijsko'; študije so pokazale, da sodi med največje povzročitelje dermatitisa, škoduje pa tudi dihalnemu sistemu.

Klor – vsebujejo ga mnoga močna sredstva za čiščenje, vi pa verjetno že veste, da se mu je bolje izogniti. Žal ni dovolj, če uporabljate rokavice in ga ne vdihavate; sumijo, da lahko pripelje do kroničnega bronhitisa in astme ter da ruši funkcijo ščitnice.  

Spisek je seveda daljši, poleg tega proizvajalci nekaterih sestavin niso zakonsko obvezani navesti na embalaži. Da je zadeva še hujša, ne moremo povsem zaupati niti tako imenovanim 'zelenim' sredstvom za čiščenje, saj celo izdelki z oznakami 'eko' in 'natural' lahko vsebujejo nevarne kemikalije.

Čistite na staromoden način

Najboljša rešitev je ta, da začnete čistiti svoj dom na staromoden način: s pomočjo limone, kisa, soli in sode bikarbone.

Večnamensko sredstvo za čiščenje

V plastenko z razpršilcem nalijte beli alkoholni kis in vodo, v razmerju 1:2, za prijeten vonj pa dodajte nekaj kapljic katerega koli eteričnega olja. S sivko ali z evkaliptusom boste spodbudili antibakterijski učinek.

Limona in sol

Za hitro in učinkovito čiščenje površin iz nerjavečega jekla in keramike uporabite kombinacijo soli in limone ali grenivke. Žlico soli posipajte po prepolovljenem sadežu in ribajte.