Svet

Evroposlanci bi kaznovali stranke, ne prostitutk

STA
26. 2. 2014, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Evropski poslanci so se v danes sprejeti neobvezujoči resoluciji zavzeli za to, da bi se države EU proti prostituciji borile s kaznovanjem strank in ne prostitutk. Resolucija poudarja, da prostitucija, tudi če je prostovoljna, krši človekovo dostojanstvo in pravice, zato poziva države članice k strategijam za zmanjšanje povpraševanja.

Arhiv Svet24

Za 343 poslancev, proti 139

"Namesto legalizacije, ki se je na Nizozemskem in v Nemčiji izkazala za katastrofo, potrebujemo bolj uravnotežen pristop do prostitucije, ki kaznuje moške, ki ženska telesa obravnavajo kot dobrino, obenem pa ne kaznuje tistih, ki so bili prisiljeni v prostitucijo," je povedala evropska poslanka Mary Honeyball (S&D), avtorica neobvezujoče resolucije, ki jo je podprlo 343 poslancev, proti njej pa jih je glasovalo 139.

Prostitucija kot kršitev človekovih pravic in oblika nasilja nad ženskami

Večina poslancev je prepričanih, da je med učinkovitejšimi pristopi za boj proti prostituciji in trgovini z belim blagom tako imenovani nordijski model Švedske, Islandije in Norveške, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Glede na ta model je prostitucija kršitev človekovih pravic in oblika nasilja nad ženskami, zato kaznuje uporabnike spolnih storitev in ne ponudnike. Resolucija sicer države članice poziva še k oblikovanju strategij, ki bi prostitutkam olajšale opustitev tega poklica in pripomogle pri iskanju alternativnega zaslužka.

Resolucijo podprla tudi Mojca Kleva Kekuš

Resolucijo je odločno podprla tudi evropska poslanca Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD). "Države članice ne bi smele kriminalizirati prostituiranih oseb, temveč jim zagotoviti dostop do socialne varnosti ter oblikovati programe, ki bi jim bili v pomoč pri opustitvi tega poklica," je danes sporočila Kekuševa.

"Kazenska odgovornost bi morala biti pripisana tistim, ki spolne storitve kupujejo in ne tistim, ki jih prodajajo," je zatrdila poslanka. In še: "Zavedati se moramo, da je prostitucija oblika nasilja nad ženskami. Če želimo Evropo, kjer imajo ženske enake pravice kot moški in kjer se počutijo varne ter spoštovane, si moramo prizadevati za odpravo prostitucije in ustvariti okolje, v katerem kupovanje spolnih uslug ni sprejemljivo.1"