Zdravje

Ne kurite lesa, če ni nujno potrebno, v Sloveniji dihamo prah!

STA/N.J.
25. 2. 2014, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Ljubljani, Celju, Trbovljah, Zagorju in Novem mestu je danes velika verjetnost preseganja mejne vrednosti prašnih delcev, ki znaša 50 mikrogramov na kubični meter. Preseganja mejne vrednosti so možna tudi v Mariboru, Murski Soboti, Kranju in Hrastniku, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Zajem zaslonske slike

Arso v sredo ne pričakuje preseganj mejne vrednosti prašnih delcev v Mariboru in Murski Soboti, preseganja pa so možna v Ljubljani, Celju, Kranju, Novem mestu in Zasavju. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije prašnih delcev je 50 mikrogramov na kubični meter. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Ne kurite lesa, če imate druge možnosti ogrevanja

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti v skladu z odloki za kakovost zraka Arso priporoča občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in ne kurijo na prostem.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah prašnih delcev v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih, so še sporočili iz Arsa.