Zdravje

Uši se še nikoli niso širile tako hitro!

N.J.
25. 2. 2014, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Letos naj bi uši povzročale še večje težave kot zadnjih nekaj let. Ugotovili so razlog za to!

"Med mladostniki opažamo velik porast uši," je povedal Marcy McQuillan, ki se sicer ukvarja z odstranjevanjem uši. "Mladi ves čas tiščijo glave skupaj in ustvarjajo 'selfie-je', zato uši lažje preskakujejo," pravi, prepričan, da je našel pravi razlog.

A kot pravi dr. Richard J. Pollack, ki na Harvardu poučuje javno zdravje, to ne drži. "Gre le za marketinško potezo," je prepričan. "Kadarkoli se začnejo pojavljati novi posli, se vselej pojavi kakšna domnevna epidemija."

 Insekticide uporabite le, če obstaja resničen razlog za njihovo uporabo. 

Med otroci, starimi med 3 in 11 let jih samo v ZDA menda letno uši dobi  6 do 12 milijonov. Pollack pravi, da ni opazil nikakršnega porasta uši. Te naj bi bile pogostejše pri majhnih otrocih, od vrtca do približno 4. razreda osnovne šole, med najstniki, ki pogosteje 'stikajo glave' in snemajo selfie-je, pa niso tako pogoste. Kot še pojasnjuje, starši pogosto zamenjujejo uši s prhljajem. "Rad bi staršem dopovedal, da ne pretiravajo s sredstvi proti ušem. Insekticide naj na otrocih uporabijo le, če obstaja resničen razlog za njihovo uporabo. Nikakor pa ne preventivno," še dodaja Pollack.

Kljub vsemu pa je dobro, da ste pri snemanju selfie-jev previdni - vseeno se namreč lahko zgodi, da se uši naselijo tudi v vašem lasišču!