Košarka

Kaj čaka Olimpijo po Predinovem napadu na sodnika

Primož Salmič/M.J.
2. 3. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič še naprej zagovarja sanacijo tudi za ceno rezultatov.

Nikola Miljković

Določena kazen s strani Uleba glede incidenta na tekmi z Budivelnikom, možnosti Uniona Olimpije, da se naslednje leto spet pojavi v evropskem pokalu, glede na to, da je v ligi ABA že daleč za mesti, ki vodijo vanj, status trenerja Aleša Pipana po zadnjih neuspehih, usoda Cedrica Jacksona, Američana, predvidenega za nosilca igre, ki pa je vse prej kot to in za nameček znova poškodovan ... Kar nekaj vprašanj, primernih za direktorja zmajev Matevža Zupančiča, se je nabralo in čas je bil, da mu jih zastavimo.

Najprej smo se dotaknili najbolj sveže zadeve, kazni za udarec Zorana Predina, ki jo je Olimpiji naložil nevtralni, neodvisni sodnik oziroma razsodnik. Uleb ga najame, da zagotovi neodvisno odločitev ter je vse po pravilih in zakonih, brez možnosti za kakršnekoli malverzacije. Zupančič je še enkrat poudaril, da je kazen s finančne plati realna, ker je sodišče dobro upoštevalo argumente Olimpije in okoliščine incidenta, skušali pa bodo ugovarjati igranju treh tekem pred prazno dvorano.

»Mislim, da imamo za to najmanj tri dobre argumente. Košarka se igra za gledalce in v nikogaršnjem interesu ne sme biti, da se igra pred prazno dvorano. Druga stvar je, da to ne le ekonomsko, pač pa tudi športno škoduje klubu in ekipi. Igrati pred prazno dvorano, brez pomoči navijačev, je gotovo športni hendikep, ki si ga ta ekipa ni zaslužila. Pokazali smo športno držo tudi na tekmi z Budivelnikom, čeprav nam ta v tekmovalnem smislu ni prinašala ničesar, in nasploh izrazili veliko spoštovanje do evropskega pokala v celotni sezoni, v kateri smo več kot dostojno nastopali. Tretja stvar je, da je incident storil posameznik in ne bi bilo prav, da bi bili vsi ostali, ki niso nič krivi, prikrajšani za to na njegov račun. Prav je, da je kaznovan on, prav, da kazen dobi klub, a ne v taki obliki. Videli bomo, koliko smo lahko v pritožbi uspešni, menim pa, da so argumenti realni,« je dejal Zupančič.

Verjemite, da si tako kot navijači, če ne še bolj, tudi mi želimo, da bi bilo drugače. Zoprno nam je, da je tako, želimo si priti na zeleno vejo in začeti očiščeni delati z nekim srednje- in dolgoročnim načrtom ter povečanimi športnimi ambicijami. A deset let se od nas pričakuje, da se klub sanira, zdaj ko upam, da smo temu blizu, pa je prisotna nestrpnost.
 

Znesek bomo terjali

Eden od argumentov Olimpije bi bil lahko tudi lanski primer, ko sta brata Nauris in Normundas Macius po evroligaškem srečanju Žalgirisa in madridskega Reala želela fizično obračunati s Fernandezom, Nauris ga je, še preden so se vmešali varnostniki in policija, uspel udariti v obraz. Žalgiris je bil za incident, ki se je resda zgodil po tekmi pred dvorano, kaznovan z enako denarno kaznijo, oba brata sta tako kot Predin dobila dosmrtno prepoved obiska tekem pod okriljem Uleba, ni pa bilo nikakršne zapovedi igranja pred praznimi tribunami. Zupančič opozarja tudi na primer Panathinaikosa, ki je dobil kazen igranja v prazni dvorani.

»Po pritožbi so Grkom ugodili, a delno, tako da niso smeli igrati v dvorani OAKA, lahko pa so drugje z gledalci v dvorani. Sprejeli so tak kompromis, upam, da imamo zato tudi mi možnosti, da uspemo,« ostaja precej optimističen direktor Olimpije, ki smo ga povprašali, če namerava klub glede plačila kazni navezati stik s Predinom. »To smo kot dobri gospodarji tudi dolžni storiti. Celotni znesek bomo definitivno terjali od odgovornih, to je dolžnost kluba, da se zaščiti, tu ne bo kompromisov,« je dal jasno vedeti: »Prepričani smo, da bomo našli pot, da klub finančno zaradi tega ne bo trpel, mi pa se bomo osredotočili na del kazni glede prazne dvorane.«

To smo kot dobri gospodarji tudi dolžni storiti. Celotni znesek bomo definitivno terjali od odgovornih, to je dolžnost kluba, da se zaščiti, tu ne bo kompromisov.
 

Veliko možnosti za povabilo

V obrazložitvi Uleba piše, da je Union Olimpija kaznovana z igranjem pred praznimi tribunami na treh tekmah evropskega pokala. Evropskega pokala! Uleb pa ima pod svojim okriljem še eno tekmovanje ... »Hočete reči, naj igramo evroligo, pa bo vse v redu,« se je zasmejal Zupančič. A smeh je bil vseeno malce kisel, realnost je takšna, da so zmaji v ligi ABA izgubili praktično vse možnosti tudi za to, da se uvrstijo v evropski pokal. Tako kot v tej sezoni pride v poštev le še povabilo (wild card) Uleba. Pa bi lahko ta incident kaj zmanjšal možnosti zanj? »Treba je počakati, prezgodaj je še za kakršnokoli oceno. Skušali ga bomo spet pridobiti. Če bo tekmovalni sistem ostal enak, imamo po mojem mnenju veliko možnosti, saj je povabil veliko. Še vedno vztrajamo pri tem, da si ga zaslužimo,« pravi Zupančič, mi pa si nismo mogli kaj, da ga ne bi malo spodbodli in si sposodili besede, ki so prihajale s strani kluba o tem, da je lansko povabilo bilo eno in edino, da novega ne bo in ne sme biti.

»Res je, a morali smo nastopiti tako, saj si ne želimo prosjačiti za wild card. Nastop si želimo prislužiti na parketu in vsi smo razočarani, da nam to ne uspeva,« je dejal direktor. In tu smo prišli do rezultatov oziroma (skromne) ekipe, eno je povezano z drugim. Zupančič je vnovič pokazal s prstom na finančno ozdravitev kluba kot »izvirni greh«. »Grozno je, a klub je v položaju, ko mora vztrajati na poti sanacije za vsako ceno. To je treba zaključiti, drugače nima smisla več delati. Najlažje bi bilo prevetriti ekipo, dodati dva igralca, dva zamenjati, kot se to v praksi bolj ali manj dela povsod. A mi te možnosti nimamo,« je jasno in glasno pribil Zupančič.

Pipan ima stoodstotno podporo

Toda navijači so počasi že siti besed o sanaciji, če pa njihovi ljubljenci vse prevečkrat doživljajo poraze. »Vsi si želimo, da bi bila sanacija zaključena čim prej, a vemo, v kakšnih težkih časih živimo. Verjemite, da si tako kot navijači, če ne še bolj, tudi mi želimo, da bi bilo drugače. Zoprno nam je, da je tako, želimo si priti na zeleno vejo in začeti očiščeni delati z nekim srednje- in dolgoročnim načrtom ter povečanimi športnimi ambicijami. A deset let se od nas pričakuje, da se klub sanira, zdaj ko upam, da smo temu blizu, pa je prisotna nestrpnost. To je treba nujno dokončati. In to ni le izgovor, saj so poslovni rezultati v zadnjih dveh letih jasni, da si ne izmišljujemo in iščemo alibije, ampak sanacija res poteka,« je v bran povedal direktor.

Glede na povedano je bilo vprašanje o tem, ali je po porazu v finalu pokala s Krko in zadnjih dveh domačih izgubljenih tekmah v ligi ABA, s katerima se je Olimpija poslovila od boja za Evropo, če je status trenerja Aleša Pipana predmet kakršnekoli debate, skoraj odveč. »Pipan ima še vedno stoodstotno podporo,« je to potrdil Zupančič in dodal, da se z njim še niso pogovarjali o prihodnji sezoni. »Je pa naša želja, da se več let dela z istim trenerjem in ta hip je to Pipan.«

Najlažje je pokazati s prstom na nekoga, reči, da je zanič, a fant je imel smolo zaradi poškodbe, nekaj tekem pa je vendarle odigral dobro, bil je morda najbolj zaslužen za zmago nad Valencio.

Jackson je dober igralec

Slednji bo imel v nadaljevanju sezone nalogo, da vrne v Ljubljano naslov prvaka. Sodeč po pokalni predstavi v Mariboru in ob dejstvu, da bo Krka močnejša še za prvega organizatorja igre Malcolma Armsteada, bo to presneto težka naloga. Bo vodstvo Pipanu morda vseeno pomagalo z nakupom še kakšne okrepitve? »Trenutno finančnih zmožnosti nimamo. Če bi se pojavila kakšna ugodna opcija, morda, zdaj pa za to ni možnosti,« je takoj odvrnil direktor, tako da bo Pipan očitno lahko še vesel, če bo imel v zaključku sezone na voljo vsaj vse razpoložljive moči v zdajšnji zasedbi. Trenutno sta poškodovana Dražen Bubnić in Cedric Jackson, slednji je predvčerajšnjim opravil nove preglede zaradi poškodbe, pri kateri sumijo, da gre za ponovitev natrganega narastišča trebušne stene. Če bo sum potrjen, bo najbrž sledil razhod z Američanom, ki pa ga bi marsikateri pristaš kluba poslal iz njega tudi brez poškodbe. Eden najdražjih igralcev v ekipi še zdaleč ni upravičil pričakovanj. »Realno je res tako, a treba je upoštevati tudi okoliščine. Najlažje je pokazati s prstom na nekoga, reči, da je zanič, a fant je imel smolo zaradi poškodbe, nekaj tekem pa je vendarle odigral dobro, bil je morda najbolj zaslužen za zmago nad Valencio. Seveda nismo zadovoljni z njegovim učinkom, to preprosto ni mogoče, a določeni razlogi za slabe igre so tudi obstajali. Vztrajamo, da je dober igralec, mogoče se le vse stvari niso 'poklopile', kot bi se morale,« je pogovor zaključil Zupančič.