Zdravje

Reciklirajte staro hrano

Š. K.
1. 3. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred časom je v Berlinu potekalo srečanje strokovnjakov in ministrov za kmetijstvo z vsega sveta, na katerem je prevladovala tema zavržene hrane, saj je v bogatih državah zavrženih kar 220 milijonov ton ostankov hrane vsako leto.

Thinkstock

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so nam zaupali, da pri nas na leto vsak Slovenec zavrže več kot 80 kilogramov hrane. Kako se torej izogniti temu, da bi hrano metali proč?

 

RECIKLIRAJTE STAR KRUH
- Star, posušen kruh lahko naribate ali pa kar zmeljete v drobtine, ki vam bodo prišle prav pri pripravi marsikatere jedi.
- Kruh narežite na kocke in jih popražite na olju. Za bogat okus dodajte malo sladke paprike v prahu, česen ali kakšno drugo začimbo. Tako nastanejo hrustljave kruhove kocke, ki jih lahko dodate kremnim juham namesto jušnih kroglic ali rezancev. Kruhove kocke so lahko tudi okusen dodatek solati.
- Star kruh lahko uporabite tudi kot dodatek pri kuhanju, in sicer za zgostitev različnih juh in omak namesto moke.
- Iz starega kruha naredite kruhove cmoke, ki jih lahko zamrznete in uporabite pozneje. Pripravite jih tako, da kruh natrgate na majhne kose in ga za nekaj minut namočite. Nato odlijte vodo, kruh malo ožemite in dodajte prepraženo čebulo, popečeno slanino, peteršilj, sol, poper, jajce in moko ter zmešajte v čvrsto maso. Cmoke skuhajte v slanem kropu.
- Pripravite mini pice. Na kose narezan kruh položite na premazan pekač, nanj položite sir, šunko, tuno, gobe, zelenjavo, kar koli najdete v hladilniku. Za res sočne grižljaje pripravite še zmes iz jajc in mehkega sira in jo polijte po vrhu. Nato zapecite v pečici.

 

Več v najnovejši številki Lepe&Zdrave!