Zdravje

Zimske alergije ne spijo!

Marijana Mandić
1. 3. 2014, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Četrtini alergikov izcedek iz nosu in kašljanje ne dasta miru niti pozimi.

Dreamstime

Četrtini alergikov izcedek iz nosu in kašljanje ne dasta miru niti pozimi. Kadar si oddahnemo od pelodov in trav, lahko občutljivejše ljudi z alergijskim rinitisom mučijo alergije zaprtih prostorov: alergije na prah, živalsko dlako in prhljaj, perje in plesni. Nekateri pa so alergični na mraz in tretji na umetne dišave.

Ali imam zimski alergijski rinitis?
Vse oblike alergijskega rinitisa, tudi zimskega, se kažejo kot srbenje v nosu, pogosto kihanje, voden izcedek in neprehodnost nosa, srbeče in pordele solzne oči in občutek draženja v žrelu. Ni jih tako malo bolnikov, ki jih spremlja glavobol, pri hujšem vnetju nosne sluznice pa se pojavljajo krvavitve iz nosu.


Kako omiliti alergijo?
Simptome hitro olajšajo nosna pršila, ki vsebujejo dekongestive, vendar teh ne smemo uporabljati prepogosto. Tablete ali nosna pršila, ki vsebujejo antihistaminike, lahko ublažijo vnetje in srbež, kapljice za oči pa očesne težave. Le v hujših primerih svetujejo zdravljenje z kortikosteroidi. Za zdaj najuspešnejša oblika zdravljenja je imunoterapija, ko postopno prejemamo vse večje odmerke alergena, kar zmanjša občutljivost imunskega sistema. Edina njegova slabost je, da traja kar nekaj let.


Stanovanjski ukrepi zoper zimske alergije
- Izogibajmo se hišnim ljubljenčkom, če smo alergični na njihovo dlako.
- Zamenjajmo blazine in odeje, polnjene z materiali živalskega izvora, kot je perje, z izdelki s sintetičnimi polnili.
- Žimnico prekrijmo s plastično prevleko.
- Če je mogoče, odstranimo zavese in oblazinjeno pohištvo, na katerih se nabira prah.
- Plesen, če ne gre drugače, sproti odstranjujmo z agresivnimi sredstvi zoper plesen. Na pomlad pa stene prepleskajmo z zaščitno barvo.

Napad astme lahko izzove tudi običajen virus prehlada, pozimi jih kar mrgoli. Če bolehamo za astmo, se moramo toliko bolj potruditi za močan imunski sistem in dosledno higieno, kar nas bo obvarovalo pred najhujšim.


Alergija na mraz
Največkrat se pokaže v obliki rdečih, oteklih in močno srbečih prstov. Vzrok se skriva v ledeno mrzlem zraku in hladni vodi. Pomaga že topla obleka, ki dobro prekrije telo. V akutnih primerih je treba uporabiti antialergijska mazila iz lekarne.


Atopijski dermatitis
Na atopijski dermatitis opozarjajo ponavljajoči se, nekaj tednov ali mesecev trajajoči srbeči izpuščaji na pregibih udov, na vratu, lahko tudi na obrazu, prstih rok. Koža je izjemno suha in postane še posebno občutljiva na mrazu. Zato si je treba pozimi izpostavljene predele posebej zaščititi z mastnejšo kremo. Kožo si moramo redno negovati z nevtralno in dovolj mastno kremo in uporabljati hidratantno kozmetiko, kupljeno v lekarnah. Skoparimo z milom in penečimi kopelmi. Če na koži nimamo izpuščajev, lahko uporabimo oljne kopeli, pri izpuščajih na rokah pa se je treba dosledno mazati po vsakem umivanju rok. Izberimo bombažna, ohlapnejša oblačila.


Pazljivo z umetnimi dišavami
Sluznico lahko dražijo tudi agresivna aromatična olja in dišeče svečke, povzročijo lahko celo napade astme ali migrene. Zato raje uporabljajmo svečke iz čebeljega voska in naravna dišeča olja. Za prijeten vonj lahko poskrbimo tudi s pomarančami, ki jih prebodemo s klinčki, oziroma z nekaj cimeta ali vanilje, ki ju segrejemo v priprti pečici.