Zdravje

Organ iz izvornih celic

24. 11. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kot kaže, je čas, ko bomo lahko iz izvornih celic izdelali kompleksne organe, zelo blizu. Znanstvenikom je že uspelo izdelati del ledvice.

Znanstvenikom biološkega inštituta Salk je uspelo človeške izvorne celice vzgojiti v tridimenzionalno strukturo, podobno tistim, ki jih najdemo v ledvicah. Gre za tako pomemben napredek, da znanstveniki verjamejo, da bodo lahko kmalu razvili popolnoma delujoče ledvice.

Tako bi lahko razvili ledvice iz celic, ki bi jih dobili od bolnika samega, kar pomeni, da jih telo ne bi zavračalo, kot se dogaja zdaj.

Trenutno morajo bolniki s presajenimi ledvicami jemati vrsto zdravil, s katerimi preprečijo, da bi telo novo ledvico zavrnilo. Do tega trenutka znanstveniki niso imeli sreče pri izdelavi kompleksnejših struktur, zdaj pa jim je to končno uspelo. Struktura, ki so jo izdelali, filtrira vodo in izloča strupe. In najboljše pri vsem tem je, da so celice, ki so jih uporabili, vzeli kar iz kože.

Ledvice so organ, ki se dejansko ne more regenerirati, če se poškoduje, zato je to tudi eden od najbolj iskanih organov. Večina poškodb na ledvicah pomeni, da bolnik potrebuje presaditev. Prav zato tudi cveti grozljiva trgovina s človeškimi organi. A če bodo znanstveniki uspešni, bo morda tudi to kmalu le še del preteklosti.