Zanimivosti

Barakarski turizem za bogate

J. P.
24. 11. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Shanty town je majhno barakarsko naselje v Republiki Južni Afriki, katerega domovanja so zgrajena iz stare pločevine ali drugih vodoodpornih materialov.

Tisti, ki v takšnih naseljih po navadi domujejo, pogosto nimajo za osnovne dobrine, kot sta elektrika in tekoča voda. A v tem primeru temu ni tako, saj se tamkajšnji stanovalci zgolj igrajo revščino. Čeprav se sliši bizarno, obstaja povpraševanje po tovrstnih izkušnjah. Omenjeno barakarsko naselje je del posestva Emoya, rezervata s petimi zvezdicami.

60 evrov na noč

Barake zmorejo 52 gostov, bogati pa lahko izkusijo življenje revežev – vsaj deloma. Okolica je varna, v barakah pa je elektrika, tekoča voda in brezžični internet. Postelje so čiste in udobne, na voljo so hladilniki, TV-sprejemniki, mize, stoli in omarice. Celo talno ogrevanje. Ena nočitev stane 60 evrov, kar je malo manj kot povprečna južnoafriška plača. Številni so nastanitev, ki oponaša življenjske razmere revnih, označili za neokusno in celo žaljivo. Vendar lastniki moralnih zadržkov nimajo. Poskrbeli so tudi za skupne aktivnosti, denimo kres, obdan s sedišči iz starih pnevmatik.