Zdravje

Najbolj priljubljena je marihuana

M. R.
20. 11. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V svetu je še vedno najbolj razširjena marihuana, na sceno pa se po nekajletni odsotnosti vrača MDMA oz. ekstazi. Strokovnjaki opozarjajo na kaotično uporabo drog, zaradi česar je vse več jemanja prevelikih odmerkov ter se lahko hitreje pojavijo zapleti.

Arhiv Svet24

Po podatkih lanske globalne raziskave na področju drog, v kateri pa Slovenija ni sodelovala, je halucinogene gobe in LSD preizkusilo 60 odstotkov anketirancev, 50 odstotkov pa kokain; od tega jih je 65 odstotkov 'med smučanjem' pilo alkohol.

V Sloveniji je najbolj razširjena marihuana, sledijo amfetamini, kokain in ekstazi.

Kraljica med drogami sicer ostaja marihuana, tudi v Sloveniji, sledijo pa amfetamini, kokain, ekstazi in ketamin. Raziskavo so sicer že leta 2010 izvedli pri združenju DrogArt. Predstavnica združenja Simona Šabič ob tem opozarja na problem mešanja več drog hkrati. Kot najbolj problematične kombinacije je izpostavila sočasno jemanje GHB in alkohola, kokaina in heroina ter alkohola in energijskih pijač.

Število smrtnih primerov zaradi drog se pri nas sicer zmanjšuje, saj so predvsem povezani z uporabo opijatov, na urgencah pa imajo vse več primerov, ki niso smrtni. Zdravniki pogosto ne znajo ukrepati, saj ne vedo, katero drogo so uporabniki zlorabili, težava pa je tudi pri novih drogah, katerih učinki niso povsem znani