Zelene kreacije

Bivši tekmovalke Masterchefa znata eksperimentirati s hrano trajnostnega izvora

A. M.
7. 6. 2024, 10.00
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 10.01
Deli članek:

V sodobni kuhinji postaja vse pomembnejše vprašanje, kako trajnostne so naše prehranjevalne navade in kako naše izbire vplivajo na okolje. Tega se zavedata tudi bivši tekmovalki MasterChef Slovenija.

M24
Sara Rutar ni samo velika kuharica ampak tudi velika ljubiteljica živali.

Maša Trubačev in Sara Rutar, ki po svojem nastopu v oddaji uspešno nadaljujeta svoji kulinarični karieri, pri čemer svoje sledilce še vedno navdušujeta z inovativnimi kreacijami, slastnimi okusi in trajnostnimi pristopi pri pripravi hrane, sta zelo okoljsko ozaveščeni pri svojih izbirah sestavin.

Med izdelki, ki jih izbirata za pripravo jedi, se pogosto znajdejo takšni, ki so proizvedeni na trajnosten način, z mislijo njihovega vpliva na okolje. Maša pravi, da je vedno odprta za nove kulinarične izzive in obožuje eksperimentiranje z različnimi sestavinami, še posebej, če so rastlinskega izvora, s katerimi lahko pripravi jedi za prijatelje in družinske člane z različnimi prehranskimi preferencami. Z Mašo se strinja tudi Sara: “Sama sicer obožujem mlečne izdelke, ampak kot vemo, je veliko oseb takšnih, ki težje prebavljajo živalske oziroma mlečne maščobe, zato vedno z veseljem testiram izdelke, ki niso živalskega izvora.”

Tako sta tudi v enem izmed svojih zadnjih projektov naredili zanimiv eksperiment: namesto mlečnega masla sta uporabili rastlinsko alternativo maslu. Kako jima je šlo? Obe sta zasnovali recept za pripravo sladkih pletenic, v katerih sta za pripravo testa uporabili Rama rastlinsko alternativo maslu za peko, ki se je po njunih besedah obnesel vrhunsko, tako z vidika uporabe, kot okusa. “Rastlinska alternativa maslu se je izkazala za vsestransko uporabno, tako pri peki pletenice, kot pri kuhanju, kjer sem jo tudi testirala."

Uporaba rastlinskih alternativ nam v naših kuhinjah omogoča eksperimentiranje z novimi teksturami in okusi, hkrati pa nam ni potrebno sklepati kompromisov na račun okusov ali kakovosti hrane. Mašina in Sarina odločitev za preizkušanje izdelkov rastlinskega izvora je dober primer, kako lahko tako profesionalni kulinarični ustvarjalci, kot tudi domači ljubitelji kuhanja v naših kuharskih podvigih ostajamo okoljsko ozaveščeni.