Zanimivosti

Samooskrbni s soncem

Oglasno sporočilo
7. 6. 2024, 09.30
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 10.21
Deli članek:

Se sprašujete, kako do cenovno ugodne energetske prihodnosti? Želite zmanjšati energetsko odvisnost in hkrati dolgoročno prihraniti? Pomislite na svoj dom kot na potencialni vir energije. S Petrolom je lahko ta ideja precej enostavna, cenovno dostopna in okolju prijazna.

Temeljno načelo, da je najcenejša in okolju najprijaznejša energija tista, ki je ne uporabimo, se potrjuje že več let. Prihranke pa lahko dosežemo z energetsko učinkovitimi ukrepi ali izboljšanjem domačega energetskega sistema v smeri energetske samooskrbe. Za boljši danes in jutri šteje namreč vsako dejanje.

Svetloba kot vaš vir okolju prijazne energije

Energija sonca ni novost, a se šele zadnje desetletje intenzivno zavedamo omejenosti virov energije. Za razliko od tradicionalnih virov energije sončna elektrarna ponuja čisto, obnovljivo rešitev brez škodljivih vplivov na okolje. Če se investicija na prvi pogled zdi visoka, v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite pri stroških elektrike, vrednost vašega objekta zraste za približno 5 %, naložba pa se lahko povrne že v 9 letih.

Strokovnjaki na Petrolu vam lahko olajšajo celoten postopek namestitve sončne elektrarne, vključno z ugodnim financiranjem brez obresti in brez pologa, do 7 let.

Ogrevajte se s toploto narave

Za ogrevanje vašega doma in sanitarne vode velja premisliti o kombinaciji sončne elektrarne in toplotne črpalke. Toplotne črpalke so enostavne za uporabo, potrebujejo malo vzdrževanja in so stroškovno učinkovite. Z vsakim vloženim kilovatom energije lahko pridobite od dva do pet kilovatov toplote. V Petrolu priporočajo, da se pred odločitvijo posvetujete z energetskim strokovnjakom za izbiro najprimernejšega modela glede na potrebe in proračun.

Shranite presežke sončne energije

S prenehanjem sheme neto meritev v Sloveniji postajajo baterijski hranilniki ključni za shranjevanje presežkov energije. S sočasno montažo baterijskega hranilnika prihranite pri stroških elektrike, zmanjšate obremenitve omrežja in si zagotovite neprekinjeno napajanje ob morebitnem izpadu električne energije.

V Petrolu so pripravili paketno ponudbo dveh sončnih elektrarn: sončne elektrarne moči 9,8 kWp, ki ima 24 modulov in jo dopolnjuje 15 kW baterijski hranilnik, ki je primerna za novogradnje in manjše prenovljene objekte. Drugi paket pa naslavlja vse tiste s soglasjem in vsebuje sončno elektrarno moči 13,1 kWp z 32 moduli, poskrbijo tudi za začetek montaže v največ 1 mesecu od podpisa pogodbe.

Petrolovi projekti za skupno zeleno prihodnost

V Petrolu že skoraj 80 let skrbijo za boljši svet z mislijo na prihodnje generacije. Kot vodilna energetska družba v regiji si prizadevajo do leta 2025 razviti 500 GWh letne proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov. S projektom Petrol Green postavljajo sončne elektrarne na strehe lastnih objektov, zmanjšujejo ogljični odtis in širijo mrežo polnilne infrastrukture za električna vozila. S tovrstnimi trajnostnimi prizadevanji želijo doseči, da bodo njihova prodajna mesta postala do 50-odstotno samooskrbna.

Med pomembnejšimi projekti sta še izgradnja ene največjih sončnih elektrarn v regiji in projekt vetrne elektrarne Dazlina na Hrvaškem. Vlagajo pa tudi v polnilno infrastrukturo. Že zdaj imajo največjo mrežo e-polnilnic v Sloveniji, ki jo uporablja kar 90 odstotkov vseh voznikov e-avtomobilov pri nas. V regiji pa upravljajo s 501 polnilnico. Svojo mrežo nameravajo še razširiti.