Zanimivosti

Na posvetu s poslovnimi klubi in RRA o učinkoviti pomoči slovenskim podjetjem pri prodoru na tuje trge

Oglasno sporočilo
7. 6. 2024, 09.42
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 10.53
Deli članek:

Ob robu Slovenskega globalnega foruma je včeraj v Mariboru pod okriljem SPIRIT Slovenija potekal še posvet s predstavniki slovenskih poslovnih klubov in regionalno-razvojnih agencij. Namen srečanja je bil najti skupne sinergije med udeleženimi deležniki pri učinkoviti pomoči slovenskim podjetjem pri internacionalizaciji njihovega poslovanja ter promociji Slovenije kot privlačne dežele za investicije in poslovno sodelovanje.

SPIRIT Slovenija v želji, da bi lahko nudili pomoč čim večjemu številu slovenskih podjetij na različnih lokacijah po svetu, že vse od leta 2008 aktivno sodeluje s slovenskimi poslovnimi klubi v tujini. V tem času so uspeli oblikovati razvejano mrežo poslovnih klubov po skoraj vseh celinah, ki slovenskim podjetjem ponuja pomoč pri vstopu ali širitvi poslovanja na tujih trgih, tujim podjetjem pa pri iskanju poslovnih partnerjev v Sloveniji. 

Slovenski poslovni klubi praviloma združujejo predstavnike slovenskih podjetij oziroma v tujini živeče slovenske državljane, ki že vrsto let aktivno delujejo na tujih trgih ter s svojimi izkušnjami in odličnim poznavanjem lokalnega poslovnega okolja predstavljajo pomemben vir informacij za slovenska podjetja, ki želijo širiti poslovanje v tujino. Izvajajo številne aktivnosti v pomoč slovenskim podjetjem pri poslovanju na tujih trgih tako, da zagotavljajo poslovne informacije, svetujejo pri vstopu in poslovanju na trgu, pomagajo pri iskanju potencialnih poslovnih partnerjev ter pripravljajo poslovne dogodke in bilateralna poslovna srečanja.

S široko mrežo kontaktov pomagajo pri navezovanju stikov s podjetji ter lokalnimi in vladnimi institucijami v državi, omogočajo prenos izkušenj in znanja med člani kluba ter tako spodbujajo učinkovitejše poslovanje slovenskih podjetij v tujini. Ker odlično poznajo lokalno poslovno okolje, specifike poslovanja, običaje, imajo razvejano mrežo poznanstev ter ogromno znanja, izkušenj in informacij o poslovanju na posameznem trgu, so odlična opora za slovenska podjetja.

Uvodoma je udeležence posveta pozdravil Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija: »V letošnjem letu preko javnega razpisa sofinanciramo aktivnosti 19 slovenskih poslovnih klubov po celem svetu. Še posebej nas veseli, da imamo poslovne klube tudi na bolj oddaljenih tržiščih, kot sta Južna Amerika in Afrika, kar je velika dodana vrednost za slovenska podjetja, ki jih zanimajo tamkajšnji trgi. Želimo si, da bi se mreža klubov v prihodnje še razširila, saj slovenska podjetja pravijo, da je s tovrstno podporo lažje vstopati na tuje trge.«

V nadaljevanju je Vid Habjan, vodja sektorja za spodbujanje investicij na SPIRIT Slovenija, podrobno predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje, predstavniki slovenskih poslovnih klubov pa so orisali svoje delovanje in poslovne ter investicijske priložnosti države, v kateri so locirani ter predstavili, na kakšen način lahko pomagajo slovenskim podjetjem pri prodoru na tuje trge ali pri iskanju tujih poslovnih partnerjev oziroma investitorjev. Kasneje so predstavniki regionalnih razvojnih agencij, s katerimi agencija dobro sodeluje na lokalni ravni, predstavili konkretne poslovne in investicijske priložnosti posamezne slovenske regije.

Sledila je razprava, s katero so iskali skupne sinergije med slovenskimi poslovnimi klubi, regionalno razvojnimi agencijami in SPIRIT Slovenija za okrepljeno povezovanje in sodelovanje za učinkovito podporo slovenskim podjetjem. Ta je pokazala, da se udeleženci srečanja zavedajo odgovornosti do slovenskih podjetij, ki pri iskanju priložnosti za poslovanje na tujih tržiščih potrebujejo njihovo podporo. »V času zahtevnih gospodarskih razmer in številnih izzivov, s katerimi se srečujejo slovenska podjetja, sta naša skupna podpora in proaktivno delovanje zanje še toliko bolj pomembna,« so dejali. Srečanje so sklenili v pozitivnem vzdušju in z zavezo, da se bodo v prihodnje še bolj povezovali pri aktivnostih, ki so namenjene podpori slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge.

Dr. Draško Veselinovič, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Belgiji: »V našem združenju je največ povpraševanj slovenske javnosti vezano na evropska povratna sredstva, nekaj pa tudi o možnosti izvoza. Spodbuda agencije pri mednarodnem sodelovanju se tako realizira preko evropskih projektov in ta naravna povezava predstavlja veliko korist. Ob tem bi rad poudaril, da Belgija ni uvrščena na seznam prednostnih trgov, kar je škoda, zato bi ob letni trgovinski menjavi v višini 1,5 mio EUR veljalo razmisliti, da bi se državo umestilo med prednostne trge.«

Nadia Cigale, Slovensko-kamerunski poslovni klub: »Destinacija Kamerun za slovenska podjetja predstavlja veliko potencial zaradi dostopa do surovin in strateške lokacije. Kamerun je primeren zaradi številnih spodbud, ki jih ponuja tujim podjetjem pri investiranju v državo, kot so denimo davčne olajšave, finančne spodbude za tuja podjetja, ki v Kamerunu odpirajo svoje podružnice ter spodbude, ki so usmerjene v sodelovanje tujih podjetij s kamerunskimi.«

Božidar Pučnik, RRA Podravje -  Maribor: »SPIRIT Slovenija ima dobro mrežo slovenskih poslovnih klubov in pohvalno je, da si želi to mrežo še razširiti in izboljšati. Naše sodelovanje s slovenskimi poslovnim klubi omogoča, da se podjetjem odprejo vrata do institucij, s čimer jim pomagamo pri njihovem poslovanju.«

Informacije o slovenskih poslovnih klubih so na voljo na tej povezavi

Foto: SPIRIT Slovenija/NP