Plavanje

Z gibanjem v vodi odženimo boleče sklepe in nespečnost

Mojca Kopriva
19. 6. 2022, 16.17
Deli članek:

Pri plavanju aktivno deluje praktično celo telo, pomaga lahko tudi pri razpoloženju, saj se med plavanjem sproščajo endorfini, ki sprožajo pozitivne učinke v naših možganih.

Dreamstime
Pri plavanju delujejo skoraj vse mišice, aktivno pa je praktično celo telo.

Plavanje je osnovna oblika gibanja v vodi, za katero je značilno ciklično izvajanje gibov, a ni edina. V vodi lahko tudi zgolj lebdimo ali hodimo oziroma se gibamo na različne načine tako, da se dotikamo tal. Plavanje in nekatere druge oblike gibanja imajo na naše zdravje in splošno počutje pomemben vpliv.

Plavajo dojenčki in invalidne osebe

Če plavanje ni omejeno zgolj na kopanje, ampak je ustrezno podprto s primerno intenzivnostjo in trajanjem vadbe, je ta vpliv še izrazitejši. Da gibanje v vodi ni zgolj priljubljena gibalna aktivnost, ampak ima tudi izjemne koristi za naše zdravje, priča razvoj številnih oblik plavanja, od plavanja dojenčkov, vadb v vodi in plavalnih vadb za nosečnice ter seniorje, plavanja invalidov, terapevtskih vadb v vodi po poškodbah gibalnega aparata do tekmovalnih oblik plavanja, s katerimi najuspešnejši plavalci dosegajo kolajne na najodmevnejših mednarodnih plavalnih tekmovanjih.

Sklepi postanejo močnejši

Ker plavanje podpira skoraj 90 odstotkov naše teže, je odlična vrsta vadbe za tiste, ki trpijo za bolečinami v sklepih ali imajo denimo artritis. Z rednim plavanjem zmanjšujemo tveganje za poslabšanje artritisa, saj ta aktivnost vzdržuje mišično moč okoli sklepov.

Pri plavanju aktivno porabljamo kalorije

Plavanje je odlična aktivnost, s katero močno pripomoremo k našemu zdravju, hkrati je odličen način kurjenja dodatnih kalorij. V 30 minutah intenzivnega plavanja lahko pokurimo 500 kalorij, kar je dvakrat več, kot jih s hojo.

Upočasni se lahko proces staranja

V študiji, ki je bila objavljena v reviji Cardiology Journal, so raziskovalci dokazali, da lahko plavanje od trikrat do petkrat na teden, od tri do pet kilometrov, upočasni proces staranja.

Zaradi plavanja imate lahko boljši spanec

Pri plavanju, kot že rečeno, delujejo skoraj vse mišice v telesu, aktivno pa je praktično celo telo. Če ste med ljubitelji plavanja, potem verjetno veste, da vas nobena druga vadba ne more v celoti utruditi, tako psihično kot tudi fizično, kot vas lahko plavanje.