PECILNI PRAŠEK

Nepogrešljiv pri peki, odličen za lepotičenje

Mojca Kopriva
18. 6. 2022, 21.31
Deli članek:

Vsestranski v kuhinji, gospodinjstvu, pa tudi za lepotne namene – vse to je pecilni prašek. Uporabite ga lahko na kar nekaj načinov, s katerimi se polepšate od glave do pet.

Dreamstime
Pecilni prašek poskrbi za mehko kožo na petah in stopalih, saj odstranjuje odmrle in poroženele kožne celice.

Pecilni prašek je zanesljivo najcenejši od izdelkov za nego, najdete pa ga v svoji kuhinji. Je bel prah, ki je večinoma sestavljen iz natrona (naravna zmes natrijevih spojin) in kisline v prahu (običajno citronske). Natron so poznali že v starem Egiptu ter ga uporabljali za obrede čiščenja in mumificiranje ljudi ter živali, danes pa je nenadomestljiv na številnih področjih: za beljenje zaves, preganjanje podgan in kot lepotilno sredstvo, ki učinkuje antibakterijsko, poskrbi za svežo in mehko kožo, celo porumenele nohte zaradi nanašanja barvnih lakov v trenutku naredi sijoče bele.

Adijo, ogrci

Za lepotne namene lahko uporabite pecilni prašek ali natron. Slednji je še bolj priporočljiv, saj je nekoliko milejši. Ne vsebuje kislin in aluminijevih vezi, kupite pa ga lahko v vseh bolje založenih supermarketih in lekarnah.

Z doma izdelano masko proti ogrcem nimajo kožne nečistoče nobene možnosti za uspeh. Razlog? Natron zavira vnetja, nevtralizira kožo in veže odvečne maščobe. Za čudežno masko zmešajte čajno žličko čistega natrona z dvema čajnima žličkama destilirane vode. Nanesite na težavna mesta in sperite s toplo vodo po desetih minutah. Na koncu kožo namažite z blago vlažilno kremo.

Lepa stopala

Privoščite si kopel za noge z natronom. Ta uničuje bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, ter preprečuje infekcije. Poleg tega poskrbi za mehko kožo na petah in stopalih ter kot naravni piling odstranjuje odmrle in poroženele kožne celice. Potopite noge v čeber s toplo vodo in tremi jedilnimi žlicami natrona. Po desetih minutah noge popivnajte in zdrgnite trdo kožo s pilo.

Nadomestek dezodoranta

Pecilni prašek ima bazične lastnosti, ki uravnavajo pH kože zlasti tam, kjer se veliko znojite. Prav tako posrka vonjave in znoj ter ublaži od britja razdraženo kožo. Po prhanju si pod pazduho natrite malo pecilnega praška – to je vse, kar morate storiti, da boste suhi in dišeči.

Namesto suhega šampona

Pecilni prašek neverjetno deluje na lase; v hipu so videti sveže umiti. Kot suhi šampon posrka odvečen loj, zaradi česar izgine z lasišča masten sijaj. S prsti vmasirajte v lasišče za nekaj noževih konic pecilnega praška. Na koncu lase temeljito razčešite.