SLADKA IN ZDRAVA RAZVADA

Okusni recepti s sladkimi češnjami, primerni za vsak dan

Mare Koren
18. 6. 2022, 14.31
Posodobljeno: 18. 6. 2022, 14.33
Deli članek:

Češnje so v kulinariki zelo zaželene, čeprav si jih najpogosteje privoščimo kar sveže. Če jih imate kaj več oziroma bi se z njimi radi poigrali v okusnih receptih, naj vam namignemo, da so med drugim odlične oblite s čokolado. Iz njih lahko tudi spečete okusen kolač za razvajanje, z nekaj domišljije in veščin pa lahko pripravite tradicionalno madžarsko hladno češnjevo juho.

Dreamstime
Češnjev kompot

Preprost češnjev kolač

Sestavine: 300 g masla, 300 g sladkorja, 6 rumenjakov, naribana limonina lupinica, ščepec soli, 6 beljakov, 150 g moke, 150 g jedilnega škroba, 500 g češenj, sladkor v prahu za posip.

Za podlago: 100 g masla, 60 g sladkorja, 150 g moke.

Priprava: Najprej naredimo podlago iz krhkega testa. Maslo gladko umešamo s sladkorjem in dodamo presejano moko ter zgnetemo v krhko testo. Oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in za dve uri shranimo v hladilniku. Nato testo razvaljamo in položimo na dno pekača. Narahlo pritisnemo in večkrat prebodemo z vilicami ter v pečici na srednji višini pečemo 15 minut pri 220 stopinjah Celzija. Medtem pripravimo biskvitno testo. Z električnim mešalnikom zmešamo maslo in polovico sladkorja, rumenjake, limonino lupinico in sol. Beljake stepemo s preostalim sladkorjem v sneg ter nato počasi vmešamo v rumenjakovo maso. Na zmes presejemo moko z jedilnim škrobom in počasi vmešavamo v zmes. Prelijemo čez podlago in čez posujemo očiščene češnje. Pečemo pri 190 stopinjah Celzija, dobro uro, da je kolač lepo rjav. Kolač nato pogladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.

Madžarska češnjeva juha

Sestavine: 450 g vloženih izkoščičenih češenj, 125 ml vode, 1 žlica koruzne moke, ščepec soli, 30 g sladkorja, 1 žlica limoninega soka, 80 g kisle smetane, 2 vejici mete.

Priprava: Češnje spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo vodo in v loncu kuhamo, dokler ne zavre. Nato zmešamo koruzno moko in sladkor, primešamo juhi in neprestano mešamo, da ne nastanejo grudice. Na koncu dodamo še limonin sok in primerno hladno shranimo v hladilnik. Postrežemo s kislo smetano.

Češnjev kompot

Sestavine: 5 kg češenj, 4 l vode, 1 kg sladkorja, 3 cimetove palčke, 1 žlička klinčkov, limonina lupinica.

Priprava: Za pripravo kompota uporabimo le zrele in nepoškodovane češnje. Skrbno jih pregledamo in preberemo, odstranimo peclje in oplaknemo ter odcedimo. Na kuhalnik pristavimo lonec z vodo, dodamo sladkor, cimet, klinčke in limonino lupinico ter zavremo. Medtem sterilizirane kozarce za vlaganje napolnimo s češnjami. Še vročo tekočino prelijemo po češnjah, dobro zapremo, nato pa kozarce zložimo v velik lonec, na dno katerega smo položili krpe, do vrha nalijemo vodo in postavimo na ogenj. Ko voda zavre, pustimo na manjšem ognju vreti nadaljnjih 30 minut. Nato kozarce previdno enega za drugim vzamemo iz lonca, jih zložimo na krpe ter pokrijemo z odejo. Pustimo čez noč, da se ohladijo. Nato hranimo v suhem in hladnem ter temnem prostoru.

Domač češnjev sladoled

Sestavine: 500 g češenj, 70 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, sok polovice limone, 1 dl vode, 1 ščepec soli, 1 žlica gustina, 500 ml sladke smetane, 150 g kondenziranega mleka.

Priprava: Češnje operemo, izkoščičimo in damo v kozico ter zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, limoninim sokom, vodo, soljo in gustinom. Na zmernem ognju kuhamo deset minut, nato odstavimo in ohladimo. Smetano čvrsto stepemo in dodamo kondenzirano mleko ter nežno premešamo. Dodamo še ohlajene češnje, predevamo v posodico za zamrzovanje in zamrznemo, najbolje čez noč.

Češnjev zavitek

Sestavine: 500 g listnatega testa v kocki, 60 g sladkorja v prahu.
Za nadev: 1 kg očiščenih češenj, 80 g sladkorja, 80 gramov piškotnih drobtin.

Priprava: Testo razdelimo na dva dela in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino pol centimetra. Po sredini enakomerno potresemo polovico češenj, posujemo s polovico sladkorja in polovico piškotnih drobtin. Levo in desno polovico testa zgolj prepognemo eno čez drugo, čez nadev. Konca zvitka zapognemo navznoter in tako preprečimo, da bi nadev uhajal. Enako naredimo z drugo polovico biskvita. Preložimo v pekač in večkrat prebodemo z zobotrebcem. Zavitek pečemo pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Postrežemo ohlajenega in posutega s sladkorjem v prahu.

Češnjev kolač s skuto

Sestavine za testo: 1 skodelica moke, 1 skodelica pšeničnega zdroba, 1 skodelica sladkorja, 3 žličke pecilnega praška, 1 zavojček vaniljevega sladkorja.

Za skutni nadev: 500 g pasirane skute, 180 g kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici sladkorja, lupinica 1 limone.

Za češnjev nadev: 1 kg izkoščičenih češenj, limonin sok, žlica masla, 2 žlici drobtin, 4 žlice sladkorja, cimet po okusu.

Za jajčni preliv: 2 jajci, 1 skodelica mleka, 1 skodelica sladke smetane.

Priprava: V prvi posodi zmešamo sestavine za testo, v drugi zmešamo skutni nadev. V kozici na maslu previdno prepražimo drobtine, jih malce ohladimo in z njimi zabelimo češnje v tretji posodi. Na koncu dodamo cimet, limonin sok in malo sladkorja. V pravokoten pekač za narastke naprej stresemo tretjino mešanice za testo. Dodamo polovico češnjevega in polovico skutnega nadeva, nato stresemo novo tretjino testa in ponovimo s češnjami in skuto. Na vrh damo preostanek testa in prelijemo z jajčnim prelivom. Z vilicami na več mestih prebodemo in damo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija. Pečemo 40 minut. Nato ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke.

Češnjeva marmelada

Sestavine: 5 kilogramov svežih češenj, sok in naribana lupinica 10 limon, lupinica 2 pomaranč, 4 cimetove palčke, pol žličke pimenta, 2,5 kg sladkorja za pripravo marmelad.

Priprava: Nabrane češnje operemo in izkoščičimo. Dobro polovico češenj drobno sesekljamo in stresemo v lonec. Dodamo še limonin sok, 1,5 litra vode, cimetove palčke, limonino in pomarančno lupinico. Ob stalnem mešanju zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še 20 minut, da se češnje primerno zmehčajo. Dodamo sladkor in mešamo, dokler se povsem ne stopi. Mešamo naslednjih 10 minut, dokler marmelada ne dobi želene gostote. To preverimo tako, da damo kanček marmelade na ohlajen krožnik, počakamo nekaj trenutkov, nato pa odrinemo s prstom. Če se marmelada naguba, je gotova. Še vročo nalijemo v sterilne kozarce, jih tesno zapremo in pokrijemo z odejo. Pustimo, da se počasi ohladi, nato shranimo v hladnem in temnem prostoru.  

Češnjev tiramisu

Sestavine: 500 g češenj, 200 ml češnjevega soka (iz kompota), 2 žlici škroba, 30 g pečenega biskvita za torte, 80 ml kapučina, 250 g sira maskarpone, 5 žlic mleka, 40 g sladkorja, 40 g temne čokolade.

Priprava: Škrob zmešamo z nekaj češnjevega soka. Preostali sok zavremo, dodamo sok s škrobom, še enkrat zavremo, dodamo češnje in odstavimo. Iz okroglega biskvita izrežemo štiri kroge in jih položimo v štiri kozarce. Biskvit napojimo s kapučinom. Maskarpone do gladkega zmešamo z mlekom in sladkorjem ter dodamo grobo nasekljano čokolado. Češnje razporedimo po biskvitu v kozarcu, dodamo kremo in kozarce za eno uro postavimo na hladno. Okrasimo s čokoladnimi ostružki in češnjami.