OSVEŽITEV Z DOMAČEGA VRTA

Pripravimo okusne napitke za vroče dni, ki jih prinaša poletje

Mare Koren
18. 6. 2022, 20.01
Deli članek:

V poletni vročini nam strokovnjaki svetujejo, naj veliko pijemo. V mislih imajo predvsem vodo in občasno ohlajen zeliščni čaj. V vročini nas bo najbolj odžejala nesladkana limonada s ščepcem soli ali kokosova voda. Priležejo se tudi ohlajeni in nesladkani kompoti iz sezonskega sadja.

Dreamstime
Zeliščni aromatični sirupi – redčimo jih z vodo, lahko jih prekuhamo ter shranimo. Obdržijo se vse do naslednje sezone. Otroci jih obožujejo.

Pehtranov napitek

Dišeč in osvežilen; kdor ga bo poskusil, mu ne bo žal.
Sestavine: pest svežega pehtrana, sok 1 limone, 1 velika žlica medu, 1 l vode, ščep citronske kisline
Postopek: Pehtran, limonin sok in med damo v vodo. Premešamo in pustimo čez noč v hladilniku, naslednji dan pa premešamo in precedimo. Postrežemo ohlajeno. Okrasimo lahko z rezino limone ali limete. Po enakem receptu pripravljamo tudi timijanov napitek. Najboljši je, če uporabimo citronski timijan. Zelo okusen je tudi citronkin, melisin ali metin napitek, pripravljen enako. Napitke naredimo sproti in jih spijemo takoj. Če jih želimo ohraniti in konzervirati, je najbolje narediti zeliščne sirupe, ki jih pozneje redčimo z vodo.

Melisni sirup

Melisni sirup je zelo osvežilen in prijetnega limonastega vonja in okusa. Najboljši je seveda svež. Če ga prekuhamo in natočimo v sterilne steklenice, ga lahko shranimo za dlje časa. Sirup lahko naredite tudi z medom. Okus je nekoliko drugačen, postopek pa enak.
Sestavine: 5 pesti melise, 3 kg sladkorja, 5 l vode, 1 kg limon, citronska kislina (po želji in okusu)
Postopek: Meliso porežemo, odstranimo poškodovane in rjave dele. Nato damo cela stebla skupaj z listi in cvetovi v primerno veliko posodo. Dodamo sladkor, vodo in limonin sok ter po želji citronsko kislino. Večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Damo na hladno in pustimo namakati čez noč. Naslednji dan tekočino precedimo, meliso ožmemo. Sok hranimo v hladilniku in ga porabimo v desetih dneh ali ga prekuhamo in nalijemo v vroče steklenice. Melisni sirup pijemo ohlajen in razredčen z vodo.

Zelen metin sirup

Ni bolj osvežilnega in priljubljenega napitka za poletne dni.
Sestavine: 5 l vode, velik šop poprove mete (skupaj s stebli in cvetovi), 3 kg sladkorja, metin ekstrakt ( po želji), limonin sok iz 1 kg limon, 5 dag citronske kisline
Postopek: Meto uporabite skupaj s stebli in cvetovi, odstranite le rjave ali rumene liste. Operite jo in dajte v velik lonec. Dodajte sladkor in vodo. Na hitro vse skupaj prevrite in pustite 24 ur. Nato precedite, dodajte limonin sok in citronsko kislino. Premešajte. Če želite lepšo, bolj zeleno barvo, dodajte metino aromo, ki jo kupite v samopostrežnih trgovinah v majhnih stekleničkah. Če želite le spremeniti barvo, dajte zgolj četrt stekleničke, sicer pa celo.

Sivkin sirup

Sestavine: 1 skodelica sivkinih cvetov, 3 l vode, 1,5 kg sladkorja, 2 pomaranči, 2 limoni, malce citronske kisline – po želji in okusu
Postopek: Sladkor raztopimo v vodi. Da bo priprava sirupa hitrejša, ga lahko malce pokuhamo in nato tekočino ohladimo. Dodamo sivko ter na kolobarje narezani olupljeni pomaranči in limoni. Damo v hladilnik in pustimo tri dni. Občasno premešamo. Precedimo in nalijemo v steklenice.

Ingverjev napitek

Z ingverjem ne pretiravamo, saj nas lahko peče. Napitek je primeren za vse, ki hujšajo, in tudi za nosečnice, saj je znano sredstvo proti jutranji slabosti. Ingver je zelo zdravilen, ima antibiotske učinkovine, hkrati pa prijetno osveži. Tudi ta napitek odplavlja iz telesa škodljive snovi. Ribamo ali režemo lahko kar zamrznjenega. Narežemo toliko, kolikor potrebujemo, ostanek vrnemo v zamrzovalnik.
Sestavine: 1 velika žlica naribanega ingverja, sok 2 limon ali limet, 1,5 litra vode, po želji lahko dodate 1 žlico medu
Postopek: Ingver naribajte ali na drobno narežite, dodajte vodo in limonin sok. Po želji, ni pa nujno, dodajte med ali svežo stevio, če želite, da je napitek rahlo oslajen. Lahko dodate tudi nekaj svežih jagod. Premešajte in dajte čez noč v hladilnik. Naslednji dan precedite in pijte čez dan.