rak mod

Pozornost na izbokline in gladko zaobljene kroglice

Mojca Kopriva
18. 6. 2022, 19.13
Deli članek:

Rak mod je najpogostejši rak pri mladih moških, pojavi se lahko že med 15. in 39. letom. Večino rakov mod lahko odkrijemo v zgodnji fazi, ko so še manjši in se niso razširili.

Dreamstime
Topla voda povzroči, da se moda sprostijo in spustijo nekoliko niže, zato jih je lažje pregledati.

Najpogosteje ga odkrijejo moški sami, ker bodisi začutijo bolečo oteklino, kepo v modih ali občutek teže v modih. Včasih ga najdejo pri preiskavah za druga stanja, kot so denimo pregledi za neplodnost. Samopregledi so zato resnično izjemnega pomena! Nekateri zdravniki priporočajo, da si moški po puberteti mesečno pregledujejo moda. Če pri moškem obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki povečajo možnosti nastanka raka mod (na primer nespuščeni testis, predhodni tumor zarodnih celic v enem modu ali družinska anamneza), bi moral resno razmisliti o opravljanju mesečnih samopregledov. A to velja tudi za tiste brez (znanih) dejavnikov tveganja!

Samopregledovanje testisov

Vnetje mod (znano kot orhitis) in vnetje epididimisa lahko povzročita otekanje in bolečino v modih. Oboje je lahko posledica virusnih ali bakterijskih okužb. 

Najboljši čas za pregled mod je med kopanjem ali prhanjem oziroma po njem, ko je koža mošnje sproščena. Odmaknite penis in preglejte vsako modo posebej. Z obema rokama držite testis med palcema in prsti ter ga nežno »povaljajte« med prsti. Bodite pozorni, ali morda čutite trde izbokline ali gladko zaobljene kroglice ali kakršnokoli spremembo velikosti oziroma oblike mod. Normalno je, da je morda eno modo nekoliko večje od drugega in da eno visi nižje od drugega, pri čemer ima vsako normalno modo majhno cevko, imenovano epididimis, ki se lahko občuti kot majhna izboklina na zgornji ali srednji zunanji strani moda. Normalna moda vsebujejo tudi krvne žile, podporna tkiva in cevke, ki vsebujejo spermo. Zato jih lahko nekateri moški sprva zamenjajo z nenormalnimi grudicami. Če imate kakršenkoli razlog za skrb, je najbolje, da se posvetujete z zdravnikom.

Moda se povečajo iz številnih vzrokov

Na primer, okoli mod se lahko nabira tekočina in tvori hidrokelo ali pa se žile v modih razširijo ter povzročijo povečanje in grudice okoli mod, kar imenujemo varikokela. Če se testis zdi večji, naj ga pregleda zdravnik in ugotovi, ali je sprememba zdravju nevarna. Zdravnik lahko opravi ultrazvočni pregled, ki je preprost in neboleč način odkrivanja tumorja. Moški, ki redno pregleduje moda, bo vedel, kaj je v njih normalno, in tudi opazil morebitno spremembo.