BODITE PREVIDNI

V zdravih prigrizkih je veliko nevarnosti

Mare Koren
18. 6. 2022, 16.03
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 09.40
Deli članek:

Med zdrave prigrizke pogosto uvrščamo oreščke in suho sadje. A tudi ti so lahko nezdravi, če jih zaužijemo neprimerno skladiščene in pripravljene. Najnevarnejše so plesni in vlaga. Kaj se lahko zgodi?

Dreamstime
Težava je pogosto v neprimernem skladiščenju.

Oreščki in suho sadje so med prvimi na seznamu, ko pomislimo na zdrave prigrizke. Pest oreščkov je zagotovo bolj zdrava kot industrijsko pridelani prigrizki z veliko količino bele moke, sladkorja in množico zdravju škodljivih aditivov. Toda tudi z zdravo malico se lahko zastrupite!

Rakotvorni aflatoksini

Arašidi, indijski oreščki in pistacije (pa tudi mandlji, lešniki in drugi lupinarji) so poleg fig in drugega suhega sadja, kakavovega zrna, začimb, riža, fižola, sončničnih semen, koruze in drugih žit ter mleka najpogosteje onesnaženi z aflatoksini, ki jih izločajo glive Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. To so močni rakotvorni strupi, ki se razvijejo pri temperaturi od 25 do 32 stopinj Celzija.

Arašidi, indijski oreščki in pistacije (pa tudi mandlji, lešniki in drugi lupinarji) so poleg fig in drugega suhega sadja, kakavovega zrna, začimb, riža, fižola, sončničnih semen, koruze in drugih žit ter mleka najpogosteje onesnaženi z aflatoksini, ki jih izločajo glive Aspergillus flavus in Aspergillus parasiticus. To so močni rakotvorni strupi, ki se razvijejo pri temperaturi od 25 do 32 stopinj Celzija, zato so pogosteje v toplih in vlažnih krajih. Razvoj plesni in izločanje mikotoksinov se pogosto začne že na polju (na primer na poškodovanih rastlinah po neurju) ali pozneje v skladiščih živil in krme zaradi pretoplih ter preveč vlažnih in slabo zračnih skladišč. In še slaba novica: če s plesnijo onesnažene pridelke posušimo ali predelamo pri visoki temperaturi, plesni propadejo, toda mikotoksini (med njimi tudi aflatoksini) obstanejo, saj jih toplota in postopki predelave ne uničijo. Njihovo razraščanje večina proizvajalcev izdelkov iz oreščkov in pridelkov, ki so pogosti gostitelji plesni in glivic, preprečuje z radioaktivnim obsevanjem, ki zagotovo ne koristi zdravju, in s fungicidi, med katerimi jih je osemdeset odstotkov rakotvornih. Ko si torej privoščimo »zdravo« malico, je verjetno, da smo v telo vnesli rakotvorne snovi.

Plesniva živila obvezno zavrzite!

Čeprav so nekatera živila najboljša plesniva (na primer nekatere vrste sira), ne pomeni, da vse plesni hrano oplemenitijo. Nekatere vrste plesni vas lahko s strupi celo ubijejo! Če na skuti, vloženi zelenjavi, pašteti … zagledate plesen, obvezno odvrzite lonček oziroma živilo v celoti, saj ne veste, s katero vrsto plesni ali glivic imate opravka ter kako daleč se je razširila, čeprav je videti, da je naseljena le po vrhu.