Japonski dresnik smo pred dobrimi dvesto leti prinesli v Evropo, kjer smo ga najprej poznali kot okrasno rastlino ter ga sadili v okrasnih vrtovih in parkih. Nato je rastlina ušla nadzoru in se razširila v naravo, danes pa posledično spada med invazivne rastline, ki se po navadi bohotijo po vlažnih bregovih rek in ribnikov, po robovih parkov in gozdov ter ob avtocesti. Prav pa je, da spoznate tudi blagodejne lastnosti japonskega dresnika.

Iztrebljanje je precej naporno

Strokovnjaki opozarjajo, da so korenine japonskega dresnika skoraj neuničljive, iztrebljanje te rastline pa dolgotrajno in zahtevno delo. A kot pravijo tisti, ki so se z njim že srečali, pomaga redno sekanje mladih poganjkov. Ti ne smejo biti daljši od  nekaj centimetrov, kar pomeni, da jih je treba sekati vsaj enkrat tedensko. Odsekati jih moramo čisto pri tleh, pri tem pa paziti, da ne razsekamo korenin, saj se bo tudi v tem primeru hitro opomogel in še hitreje razrasel. Vse mlade poganjke pazljivo odstranimo in uničimo s sežiganjem. Pri sekanju moramo biti še posebej pozorni, da odsekani deli ne odletijo stran, saj bi lahko ponovno vzklili.

japonski dresnik, krožnik
Dreamstime
Uporaben je tudi v kulinariki, pripravite ga lahko kot zeliščno frtaljo.

Kaj pa zdravilni učinki?

Glede na to, da je treba vložiti precej napora v njegovo iztrebljanje, lahko ugotovimo, da je japonski dresnik zelo trdoživa rastlina. To dokazuje tudi dejstvo, da se razrašča na krajih, kjer ostale rastline le redko uspevajo. Po drugi strani pa je treba vedeti, da je zelo močna in zdravilna rastlina. Je dober vir energije, vitaminov A in C, kalija, mangana, cinka ter številnih fenolnih spojin, ki jih poznamo kot antioksidante. Japonski dresnik lahko uporabimo za zniževanje holesterola in pritiska, zaviranje staranja, krepitev imunskega sistema, proti kronični utrujenosti in še bi lahko naštevali. Znanstveniki so celo ugotovili, da zmanjšuje verjetnost nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni.