gurmanske povezave

Da bo kombinacija sira in vina na mizi res prava

Mare Koren
27. 3. 2022, 18.38
Deli članek:

Tokrat raziskujemo gurmanske povezave sira in vina. Sirne plošče so v kulinariki zadnja leta vse bolj priljubljene. Da bi k vinu postregli pravi sir, je dobro poznati nekaj pravil.

Dreamstime
Pri sirih z modro plesnijo je treba izbirati hudo sladka vina, celo desertna ali predikat.
Geografsko poreklo
Če se znajdete v trgovini z bogato izbiro sirov in vin, ne bo težko najti izdelkov s sorodnim geografskim poreklom. Pri nakupu burgundca bo denimo varna izbira grojer, švicarski sir iz kantonov, ki so blizu francoske meje oziroma Burgundije.

Ko načrtujete gurmanski večer v družbi prijateljev in pripravljate nakupovalni seznam, je smiselno upoštevati nekatere smernice in pravila, da boste izbrane okuse primerno poudarili.

Odličen vir hranilnih snovi

Sir spada med tiste prigrizke, ki, če z njimi ne pretiravamo, veljajo za razmeroma zdrave. Je vsekakor okusen in nasiten, a tudi zdrav in hranilen ter ponuja veliko možnosti, kako obogatiti in popestriti jedilnik. Najboljše sirove jedi izvirajo iz dežel, ki slovijo po pridelavi sira; pri tem mislimo na Francijo, Italijo in Švico, a seveda ne smemo pozabiti na domače sire, ki so prav tako izjemno okusni in cenjeni. Mnogi se sicer siru odpovedujejo zaradi maščobe, ki jo vsebuje, a naj izpostavimo, da je maščoba v siru lahko prebavljiva, hkrati vsebuje vitamine A, D, E in K. V vodi, ki jo vsebujejo siri, so raztopljeni tudi vitamini skupine B, vitamin C ter številne rudninske snovi, kot sta denimo kalcij in fosfor. Z uživanjem sto gramov trdega sira na dan zadostimo vseem dnevnim potrebam po kalciju.

Kombinacija vina in sira – upoštevajte mladost

Sir in vino se v prehrani odlično povezujeta. A da nam bo tak obed ostal v prijetnem spominu, je treba upoštevati nekaj pravil. Mlada vina po navadi strežemo razigrani družbi, ki se veseli življenja in je skrbi in težave pustila doma. Mlado vino je, ne glede na barvo, živahno in sveže, zato ga ne smemo kombinirati s težkimi, močno aromatiziranimi in zelo zorjenimi siri. Kombiniramo ga s svežimi, mehkimi siri, in če posegate po francoskih, izberite mehki sir z belo plesnijo, kot sta brie in camembert.

Dreamstime
H gorgonzoli postrezite bogata in aromatična vina.

Sir izberemo glede na stopnjo alkohola v vinu

Preverite podatek o volumenskih odstotkih alkohola v vinu. Če vsebuje manj kot 12 odstotkov alkohola, ob njem ponudite sir z nežnejšim okusom. Če je alkohola okoli 14 odstotkov, ponudite enega od sirov, ki premorejo intenzivnejši okus.

Draga in starana vina

Starana vina dosegajo tudi astronomske cene, zato si napak ni pametno privoščiti. Taka vina so po okusu kompleksnejša in so potrebovala čas, da so se oblikovala in dozorela. Ob njih postrežemo starane sire, ki imajo za sabo podobno zgodbo. Med dolgotrajnim zorenjem so izgubljali veliko vode, zato jih okusimo kot težje in bolj mastne, in tako se veliko bolj podajo k taninom, ki jih navadno vsebujejo draga rdeča vina.

Profimedia
Mladi in lahki siri spadajo k mlademu, živahnemu in svežemu vinu.